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Brunello di Montalcino 2010 75cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toskana | Italien
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2010
Rezensionen & Bewertungen
96 Wine Spectator
Effusive aromas of incense, green olive, sweet strawberry and cherry, licorice and leather mark this structured version. The tannins are on the beefy side, but this finishes long, with enough fruit and spice for balance. Best from 2018 through 2032. 5,500 cases made. –BS
93 Robert Parker
The gamy 2010 Brunello di Montalcino does a great job of presenting intensity and elegance all in the same delicious package. That's not easy to do and the excellent 2010 fruit plays a big role in achieving this goal. The wine offers a long succession of aromas that span from ripe fruit, to smoked meat, to grilled herb and soft spice. Delicate tones of licorice, cola and anise seed add life and energy. The list goes on. The wine's mouthfeel is best characterized by softness and structure, a two-fold approach that gives high hopes for the long aging potential of this wine. Valdicava's Brunello will appeal to those who love earthy and leathery notes in their Brunello. <br/><br/>Vincenzo Abbruzzese's Valdicava presents a fantastic tag team of wines representing the 2009 and 2010 vintages respectively. Both wines are delicious although I will note the earthy-gamy note in the base Brunello that prevented me from scoring it higher. My hesitation is that it might become more pronounced with aging. 
Hersteller
Valdicava
Entlang den Gebirgsausläufern von Montalcino, eingebettet zwischen den führenden Erzeugern der Region, liegt idyllisch das Weingut Valdicava, das Jahr für Jahr extraordinäre Weine hervorbringt. Das 10 Hektar große Anwesen produziert Wein seit 1953, als Bramante Abbruzzese zu diesem Grund zurückkehrte, den seine Familie lange Zeit gepachtet hatte. Valdicava ist eigentlich der Name des Tales, in dem das Weingut seine besten Parzellen, Madonna del Piano, Montosoli, La Casa und Vigna del Lago besitzt, aus denen die herrlichsten Lagen-Brunellos gewonnen werden. Heute wird das Gut von Bramantes Enkel Vincenzo Abbruzzese betrieben, der dank umfangreicher Erneuerungen von Weinberg und Kellerei Valdicava zu einem der besten Erzeuger von Brunello di Montalcino gemacht hat. Seine Weine sind charakterisiert durch eine unglaubliche Balance aus Körper und Aroma und das Ergebnis traditioneller Werte in Verbindung mit modernster Technologie. Die ausschließliche Kultivierung der Sorte Sangiovese, in Kombination mit der fortschrittlichen Einstellung von Vincenzo, hat die unerreichte Qualität des Brunello di Montalcino möglich gemacht.