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Amontillado Selección DB 1951 75cl

DO | Andalusien | Spanien
CHF 172.95

Alle Jahrgänge

1951
Rezensionen & Bewertungen
95 Robert Parker
My favorite of the two Amontillados is the 1951 Amontillado Selección a rare, single-vintage Amontillado produced with Pedro Ximénez grapes as is the norm in Montilla-Moriles. It's a bright mahogany color with an amber-green tint that reveals pharmaceutical notes and balsamic, with roasted, charred aromas and a sweetish palate that retains the sharpness expected in this kind of wine. It is lacking a bit in the mid-palate before ending with a slightly bitter, tarry finish. This is completely different to an Amontillado from Jerez. It was bottled in March 2011 into 4,650 bottles. It is unusual and is perhaps not for all palates.<br/><br/>Toro Albalá from Montilla-Moriles keeps releasing small lots of very old vintage-dated sweet Pedro Ximénez and this time I also tasted a couple of dry, old, vintage-dated Amontillados of mindboggling quality. Some of the wines reviewed here the last time are also released from new lots, with different lot numbers so the wines might vary slightly as each barrel is different. It looks like the current bottlings were all done at once. With such older wines the vintage date has to be taken with a pinch of salt, as there is little documentation about them and what happened during all these years.<br/>
Hersteller
Toro Albalá
Im Jahr 1844 gründete Antonio Sanchez Prieto die Bodegas Toro Albalá in dem kleinen Ort Aguilar de la Frontera. José Ma Toro Albalá ließ 1922 das ehemalige Elektrizitätswerk von Aguilar renovieren und richtete darin seine Kellerei ein, wo sie sich noch heute befindet. Die Region Montilla-Moriles ist bekannt für ihren fantastischen Sherry, für den die Trauben in der Sonne zu Rosinen trocknen müssen, bevor sie gepresst und fermentiert werden. Aufgrund der unglaublichen Konzentration des Saftes sind die Weine betont süß, aber auch herrlich frisch. Don P.X. ist der Name des berühmten Sherrys aus diesem Hause, und er steckt voll reicher und tiefer Aromen von Rosinen, Feigen und Datteln. Perfekt dazu passt so ziemlich alles von Blauschimmelkäse bis Vanille-Eiscreme – etwas, was man zweifellos probiert haben sollte. Neben den wunderbaren Weinen findet sich im Verkostungsraum auch eine umfangreiche Weinbibliothek mit über 100.000 Büchern.