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The Factor 2016 75cl

Barossa Valley | Südaustralien | Australien
Ausverkauft

Alle Jahrgänge

2010 2016 2021
Rezensionen & Bewertungen
97 Robert Parker
Torbreck's 2016 The Factor incorporates what winemaker Ian Hongell calls their "most structured Shiraz, from a lot of ironstone soils." It spends two years in French oak barriques, half of which were new, so it shows hints of cedar pencil shavings and toasted coconut layered over ripe blackberries and spice. Full-bodied, rich and velvety, it finishes long, with terrific energy and drive. It should prove to be one of the longest-lived wines from this lineup.<br/>Torbreck, under chief winemaker Ian Hongell, continues to go from strength to strength. I recently tasted through this lineup of wines scheduled for March 2019 release (the knockout 2016 RunRig will come out in June) and came away believing that the wines have never been better. That's not to slight any of his predecessors, just that with his fresh perspective, additional investments in renovating and developing vineyards (viticulturist Nigel Blieschke deserves a lot of that credit) and a renewed commitment to excellence, even the inexpensive cuvées are looking impressive. Having seen a few barrel samples of the higher-end 2018s, I can hardly wait for my next trip to the Barossa.<br/>
94 Wine Spectator
Expressive and detailed, with dark chocolate, Earl Grey tea and sandalwood accents to the core of plum compote and blackberry fruit. The flavors and tannins are dense and compact, adding an appealing toothsome quality and showing promise for the cellar. Drink now through 2040. 84 cases imported. —
Hersteller
Torbreck Vintners

Die erst Mitte der 1990er-Jahre entstandenen Torbreck Vintners haben es in nur wenigen Jahren bis an die Spitze der Weingüter im Barossa Valley geschafft. Bereits zur Jahrtausendwende war Torbreck einer der angesehensten Erzeuger Australiens. David Powell, der Gründer und Kopf von Torbreck, setzte dieses Abenteuer in Gang, als er kleine Parzellen relativ alter, nicht bewässerter und ertragsarmer Weinberge kaufte. Er fügte die Grundstücke zusammen und machte aus dem alten Bestand erstklassige Rebstöcke. Das Ergebnis ist ein delikat-aromatischer, strukturierter und ausgewogener Wein. Heute produziert Torbreck unter Leitung von Pete Kight 24 Weine, mit dem Spitzenwein Runrig. Dieser Verschnitt aus hauptsächlich Syrah mit Akzenten von Viognier wurde 1995 geschaffen und kann es mit den besten Côte Rôties an Klasse, Tiefe und Struktur aufnehmen. Ein buchstäblicher Abkömmling von Runrig ist der Descendant, der aus Stecklingen von den Runrig-Weinbergen gewonnen wird. Er ist etwas offener, aber von ähnlicher Intensität, während Factor, der 1998 kreiert wurde, ein sortenreiner Syrah mit großem Reifepotential ist.