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Poggio ai Ginepri 2014 75cl

DOC | Bolgheri | Toskana | Italien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
89 Wine Spectator
Black currant, cherry, licorice and sweet herb aromas and flavors highlight this juicy, balanced red. Firm and long, with a lingering fruity aftertaste. Drink now through 2020. 10,000 cases made.
88 Robert Parker
The 2014 Bolgheri Rosso Poggio ai Ginepri opens to a streamlined approach that is due in part to the subtle nature of this cool vintage and in part to the easy winemaking style. This Bolgheri Rosso is made up of 40% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah, 20% Merlot and 10% Petit Verdot, and was aged in oak for eight months. It offers immediate appeal and a less formal drinking style that makes it an ideal companion for grilled meat or sausage. The bouquet is redolent of dark fruit and red cherry, and there is a pretty point of refreshing acidity on the close.<br/><br/>There have been some big changes at Tenuta Argentiera this year. The estate changed ownership with the previous shareholders passing a majority stake over to Stanislaus Turnauer, an Austrian entrepreneur who heads Constantia Industries that makes innovating building materials. The Fratini brothers (the previous owner) have maintained ownership of the villa and Federico Zileri stays on as general manager. Tenuta Argentiera is one of Italy's most beautiful properties with 500 hectares of land that edge right up to the Tuscan seacoast lined with centuries-old olive groves and cypress trees. The property has 75 hectares of vines that are now entering their prime production years. According to Italian press, vineyard land in the Bolgheri DOC appellation sells from 350,000 to 500,000 Euros per hectare.
Hersteller
Tenuta Argentiera
Die Tenuta Argentiera erstreckt sich von der Ebene bis zu den Hügeln der Toskana über die Küste der Alta Maremma, etwa 100 Kilometer südwestlich von Florenz. Gegründet 1999 in Partnerschaft mit dem Nachbargut Antinori, steht das Anwesen heute im alleinigen Eigentum der Fratini-Brüder Corrado und Marcello. Von den insgesamt 500 Hektar sind – in den Appellationen DOC Bolgheri und IGT Toscana gelegen – 75 Hektar mit den typischen Bordeaux-Sorten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot und Syrah bepflanzt. Der erste Jahrgang der Tenuta kam 2003 auf den Markt, und noch heute offenbart sich in den Weinen von Argentiera sein ganz spezielles Maremma-Terroir. Das Flaggschiff DOC Bolgheri Superiore ist ein reichhaltiger roter Verschnitt aus den sorgfältigst gehegten Trauben des Gutes, der dank des starken Cabernet-Sauvignon-Anteils reif und seidig auftritt. Daneben werden zwei weitere Bolgheri DOCs produziert, Villa Donaratico und Poggio ai Ginepri, sowie ein beeindruckender sortenreiner Merlot, Bartholomäus.