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Barolo Le Vigne 2014 75cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italien
CHF 102.70
Rezensionen & Bewertungen
94 Robert Parker
Luciano Sandrone and his daughter Barbara tell me that the 2014 harvest needs explaining. Many are quick to dismiss it given the difficulties of the growing season that saw abundant rain, hail and bombe d'acqua, or "water bombs," which are a dangerous phenomenon with intense rainfall in a very small radius. But hard work does pay off. The Sandrone family employed 38 people for farming, when the average harvest requires only 22 pairs of vineyard hands. Great care was required to keep the leaves and the clusters healthy. The 2014 Barolo le Vigne is bright and fruit-forward. It is perhaps more accessible in the near term compared to past editions. It delivers dark fruit nuances over a mid-weight and compact mouthfeel.<br/>The big news this year from the Sandrone family is the introduction of a new wine: The Barolo Talin that we will see in markets next year. This spectacular new project is 30 years in the making. The Sandrone family noticed a single vine that caught their attention, thanks to the quality fruit it produced. Following a long certification process with professors at the University of Turin, they finally had conformation that their mystery vine was indeed Nebbiolo. Luciano Sandrone is now celebrating 40 long years of winemaking (1978-2018). Congratulations.
94 Wine Spectator
Fragrant, exuding floral, cherry, raspberry and spice notes, with fruit and spice flavors to match. Elements of tar and underbrush sneak in as the muscular structure asserts itself on the long finish. Elegant overall. Best from 2022 through 2038
Hersteller
Sandrone Luciano Azienda Agricola
Keine andere Gutskellerei hat eine so beeindruckende Balance zwischen modernen und traditionellen Verfahren erzielt wie Luciano Sandrone. Sie ist extrem erfolgreich in der Herstellung von Weinen, die nicht nur weich, geschmeidig und jugendlich-zugänglich sind, sondern auch ein großartiges Alterungspotential haben. Mit Sitz vor den Toren der Stadt Castiglione Falletto, begann die Familie 1978, Wein herzustellen. Die 27 Hektar (davon 75% in Eigenbesitz) sind der Produktion von Nebbiolo aus den Regionen Barolo und Roero vorbehalten. Tatsächlich war es ihr Barolo Cannubi Boschis, der in den späten 1980ern erstmals mediale Aufmerksamkeit erregte. Die in begrenzten Mengen produzierten Jahrgänge 1989 und 1990 wurden von Robert Parker mit 97 bzw. 100 Punkten bewertet. Da dies die allererste Höchstpunktzahl für einen Barolo war, richteten sich aller Augen auf Sandrone. Lucianos Bruder Luca, ein studierter Önologe, stieß 1992 zum Team und ist heute für das gesamte Weinberg-Management zuständig. Die Vision von Sandrone ist heute so lebendig wie damals, indem jeder seiner Weine nicht nur die Kulturgeschichte und Traditionen der Region widerspiegelt, sondern auch die besten modernen Techniken.