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Gran Reserva 890 2004 75cl

DOCa | Rioja | Spanien
Ausverkauft

Alle Jahrgänge

2001 2004
Rezensionen & Bewertungen
94 Robert Parker
The 2004 Gran Reserva 890 is the top of the range here, a wine that is only released three/four times per decade in exceptional years. They start by sourcing grapes from their oldest vineyards and going through a slow process of aging the wine in American oak barrels for six years, with ten manual rackings, and each time there is a selection of only the best barrels. The bottled wine is 13.5% alcohol with a remarkably low pH (3.0) that to me means 'quality' of the acidity, which is a healthy six grams per liter (in tartaric). The nose is all about forest floor aromas, game, cigar ash, incense, old furniture and some smoked meat. The palate shows what the technical data was hinting--very fresh with slightly dusty tannins and nice acidity. It's polished, but feels livelier than some older vintages. 38,000 numbered bottles.<br/>
94 Wine Spectator
Tea, tobacco, cedar and spicy notes mingle with deeper licorice, plum and iron flavors in this savory red. The texture is supple and polished, but there’s a firm tannic backbone. Focused and harmonious, in the traditional style. Drink now through 2024. From Spain.—T.M
Hersteller
La Rioja Alta
Der Rioja mit der klassischsten Stilistik findet sich in Haro, der Hauptstadt von Rioja Alta, wo er gewissenhaft von einer der beliebtesten Bodegas Spaniens, La Rioja Alta, hergestellt wird. Gegründet wurde sie ursprünglich 1890 von fünf aus Rioja und dem Baskenland stammenden Familien, von denen einige noch immer am Unternehmen beteiligt sind. Im Jahr 1996 investierte man in eine hochmoderne Kellerei, um die Gründungsideale Qualität, Eleganz, Innovation und Evolution weiterhin hochzuhalten. Berühmt für einige der feinsten traditionellen Reservas und Gran Reservas in Spanien, produziert die Bodega auf ihren 450 Hektar Weinbergen fünf verschiedene Weine. Angebaut wird vorwiegend die Tempranillo, aber auch einheimische Sorten wie Graciano, Garnacha und Mazuelo, die wesentlicher Teil ihrer Weinidentität sind. Die Gran Reservas 904 und 890 reifen fünf bis acht Jahre in amerikanischen Eichenfässern, gemäß strengsten Rioja-Traditionen. Das Endergebnis ist ein ausgewogener, intensiver Tempranillo-Verschnitt.