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Champagne Extra Brut Cuvée 739 NV 75cl

AOC | Champagne | Frankreich
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NV
Rezensionen & Bewertungen
92 Robert Parker
Jacquesson's soon to be released Cuvée 739 Extra-Brut is is based on the 2011 vintage and 31% Reserve wines, all from Grand and Premier Cru sites in the Côte des Blancs and Vallée de la Marne. The 739 is an assemblage of 57% Chardonnay, 21% Pinot Noir and 22% Meunier, all fermented with indigenous yeasts and aged in foudres. The unfiltered wine was disgorged in July 2014 with a dosage of 3.5 grams per liter. Medium-intense in its golden color, the Cuvée 739 shows a clear, deep, rich and complex nose of ripe white fruits, bread, honey wax, and spicy aromas intermixed with refreshing chalk and lemon flavors in the background. Full-bodied, lovely, pure and fresh on the palate, with nutty flavors and a stunningly smooth fruit, this is a full-flavored, wide open yet very delicate Champagne with a very fine and well structured mineral finish. This is not a big wine perhaps (although it starts a little bit as such), but a Champagne full of elegance and finesse. It's a great aperitif and food partner for lighter dishes. And a lovely midnight drink anyway. 
Hersteller
Jacquesson
Jacquesson, eins der angesehensten Häuser in der Champagne neben Bollinger und Krug, wurde vor über 200 Jahren in Dizy gegründet. Unter der Führung der Chiquet-Brüder Laurent und Jean-Hervé, die das Gut in den 1980ern von ihrem Vater übernahmen, wurde es geradezu legendär. Die New-Age-Philosophie der beiden weist in eine mehr am Terroir orientierte Richtung, mit Cuvées, die weder gefiltert noch geklärt werden. Mit ihrer Null-Dosage-Technik schaffen sie einen extremen Kontrast zwischen minimalem Zuckergehalt und ausgedehnter Hefesatzlagerung, um so einige der reinsten und erhabensten Champagner hervorzubringen. Das Gut produziert heute vier Lagenchampagner, eine Cuvée 700 und eine Cuvée 700 D.T. Der unnachahmliche Stil hinter jedem Jacquesson-Wein ist Natürlichkeit. Diese Weine stehen in direktem Zusammenhang mit den verwendeten Rohstoffen, den typischen Terroirs und vor allem dem Geschmack der Chiquet-Brüder.