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Riesling 2014 75cl

AOC | Graubunden | Schweiz
CHF 281.05
Rezensionen & Bewertungen
91 Robert Parker
The 2014 Riesling is sourced from stony slate soils that had been planted with clones from the Mosel. Fermented and aged in stainless steel (no malolactic fermentation), this wine opens pretty fascinating in its mix of slate and really ripe and concentrated Riesling flavors that come along bright, clear and flinty. Round and almost a bit sweet on the palate, but also with an enormous acidity, this is a full-bodied, dense yet clear, fresh and elegant Riesling. It is more like a German Riesling (delicate, pure, reductive, lean and finessed), rather than an Alsatian (ripe, full-bodied, tension-filled) or Austrian (rich, round and elegant) Riesling. Saying this, it is clear that Gantenbein's Riesling is a Riesling of its own. Once planned only for their private consumption, Martha and Daniel Gantenbein have created a great fan base for this wine, and its purity and piquant acidity lifts the 13% as if it was just 10%.
Hersteller
Gantenbein
Im atemberaubend schönen Rheintal von Grisons gründeten Martha und Daniel Gantenbein 1982 dieses Weingut in dem kleinen Winzerdorf Fläsch. Den Anfang machten sechs Hektar Rebfläche mit Burgunder-Klonsorten. Heute ist die Produktion vorwiegend auf Pinot Noir ausgerichtet, wobei wesentlich kleinere Fächen mit Chardonnay und Riesling bebaut sind. Martha und Daniel waren sich schon früh einig, dass Qualität oberstes Gebot sein muss, weshalb sie sorgfältigste Weinbau- und Vinifikationsverfahren anwenden und sogar Tanks mit Gefällezufuhr einsetzen, damit der Strom von Trauben und Saft durch die natürliche Schwerkraft reguliert wird, ohne mit Pumpen oder Filtern nachzuhelfen. Neben ihren erstklassigen Pinot Noirs produzieren sie auch Riesling und Chardonnay in kleineren Mengen.