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Rezensionen & Bewertungen
97 Wine Spectator
Thick and supple, this ultrarich red caresses the palate. Full-bodied, it's loaded with oak and fruit, tasting balanced from start to finish. Very dark, showing mocha, licorice, chocolate, blackberry, tobacco leaf, blueberry and lingonberry complexity and an incredibly long finish. Drink now through 2020. 415 cases made.
96 Robert Parker
The spectacular, dense ruby/purple-colored 1997 Cote Rotie La Mouline boasts a complex nose of violets, peaches, and cassis. Soft, voluptuous, medium to full-bodied, and incredibly seductive, it is reminiscent of the 1991 and 1987. Anticipated maturity: now-2015. <br/><br/>These tasting notes will not surprise any longtime readers. I have never made a secret of the fact that if I had only one wine left to drink, I would want it to be one of the great vintages of Guigal's Cote Rotie La Mouline. This wine's aromatic fireworks, sumptuous texture, and seamless personality represent perfection. While the percentage of Viognier blended with Syrah can vary from 8-12% (even higher in a vintage such as 1996), this remains one of the world's most intensely perfumed and compelling wines.<br/>
Hersteller
Domaine Guigal
Diese über 24 Jahrhunderte alte Parzelle in der Côte-Rôtie wird von der Familie Guigal bereits in der dritten Generation bewirtschaftet. Gegründet wurde das Weingut 1946 von Etienne Guigal im Ort Ampuis, und heute zählt es zu den berühmtesten im nördlichen Rhônetal. Sohn Marcel übernahm die Leitung 1961, vergrößerte den Weinbergbesitz und sorgte gleichzeitig für eine Steigerung des allgemeinen Ansehens seines Betriebs. Im Jahr 2006 wurde ihm der Titel Decanter Man of the Year verliehen, während sein Sohn Philippe mittlerweile als Önologe der Familie fungiert. Die Marke E. Guigal repräsentiert eine große Palette von Weinen aus dem Rhônetal: als größter Erzeuger in Côte-Rôtie tritt sie auch als Négociant auf und kauft Trauben für einige ihrer Erzeugnisse zu. Die drei Lagenweine aus Côte-Rôtie, La Landonne, La Mouline und La Turque, genießen einen weltweiten Ruf als beständige rote Aushängeschilder der Appellation. E. Guigal führt auch lange Listen anderer Weine, etwa den dichten und konzentrierten Hermitage, den hochfeinen St. Joseph und die berühmten Condrieus, um nur einige zu nennen.