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Châteauneuf du Pape Réservé 2012 75cl

AOC | Châteauneuf du Pape | Rhône | Frankreich
Ausverkauft

Alle Jahrgänge

2012 2017
Rezensionen & Bewertungen
98 Robert Parker
The awesome 2012 Châteauneuf du Pape Reserve is at the top of the heap in the vintage, and is world-class stuff. Sharing lots of similarities to the Les Trois Sources (they come from similar terroirs), it has another level of concentration and density, with incredible liquid rock, blueberry, violets, licorice and bouquet garni-like aromas and flavors. A rock star on the palate, it has full-bodied power, perfect balance, a seamless, elegant texture and blockbuster mid-palate depth. Coming from 100-year-old Grenache vines and pure sand soils, it’s a tour de force that will have two-plus decades of life.<br/>Jean-Paul Daumen continues to fashion some of the top wines of the vintage, in just about every vintage. We started the tasting with his 2013s and these have to be considered successes in the vintage. Finishing up harvest on October 17th, the wines have classic Vieille Julienne characters, as well as good concentration and ripe tannic structure. I think they’ll be some of the longest-lived wines in the vintage. Looking at the 2012s, these are stunning wines that show the more structured, age-worthy side to the vintage. While I normally prefer the Hauts Lieux, the 2012 les Trois Sources has more flesh and texture at this point. Either way, both are superb and warrant a place in your cellar. In addition, his Daumen label continues to offer serious bang for the buck.
96 Wine Spectator
Packed in tight, with fig, boysenberry and blackberry confiture notes bursting with youthful energy, harnessed by graphite, tar and ganache elements. Reveals a terrific bolt of anise through the finish, showing echoes of juniper and violet. There's superb range and depth here. This will take some cellaring to unwind fully. Best from 2019 through 2035. 30 cases imported.  –JM
Hersteller
Domaine de la Vieille Julienne
Wie viele Weingüter an der Rhône, diente die Domaine de la Vieille Julienne ursprünglich nur dem Anbau von Trauben, die als Massenware für Négociant-Abfüllungen verkauft wurden. Gegründet wurde sie im Jahr 1905, mit der ersten Abfüllung dauerte es allerdings bis zu den späten 1960er-Jahren, als auch die Kellerei renoviert wurde. 1990 kam in Gestalt von Jean-Paul Daumen die Wende, denn von nun an achtete man mehr auf niedrige Erträge und natürliche Anbaumethoden. Binnen weniger Jahre machte Daumen die Kritiker auf sich aufmerksam, und 2007 fiel die Beurteilung durch Robert Parker folgendermaßen aus: „Innerhalb der letzten zehn Jahre hat sich Jean-Paul Daumen, Inhaber, Winzer und Mädchen für alles bei Vielle Julienne, als einer von Frankreichs überzeugendsten Weinproduzenten herausgebildet. Indem er die alten Reben seiner Familie im nördlichen Teil von Châteauneuf-du-Pape aufs Beste zu nutzen wusste und den gesamten Weinberg auf Biodynamik umstellte, hat er seit 1998 außerordentliche Weine geschaffen. Dabei ist seine Philosophie der Weinherstellung ganz einfach: alte Reben, winzige Erträge von rund 20 Hektoliter pro Hektar, kein Schwefeldioxid bei der Vinifikation, Reifung in neutralen Behältern oder Holz, und Abfüllung ohne Klären oder Filtrieren. Das Ergebnis sind Weine höchster Reinheit und mit dem unverhüllten Ausdruck des Terroirs und der Persönlichkeit des Jahrgangs. Ich kann diese Weine nicht genug loben. Leider, wie meist bei den erhabensten Weinen auf dieser Welt der Fall, ist die Produktion relativ begrenzt und die Nachfrage unersättlich.“