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Rezensionen & Bewertungen
97 Robert Parker
The Montrachet was picked on 6 September at a respectable 37.1hl/ha. Lucid in colour, perhaps a little deeper than expected, it has a multi-faceted nose that you have to monitor over one hour. Hints of almond and butterscotch emerge at first, then salted caramel, pralines and peach skin. It is mercurial and utterly alluring. The palate is intense on the entry and immediately expresses a sense of vitality and tension. This Montrachet is suffused with great weight in the mouth with subtle touches of orange peel, almond and hazelnut that ebb with time. It mellows in the glass but never dispensing with one iota of tension, yet seeming if anything to gain in volume. This epitomizes great Montrachet. 265 cases produced. Drink 2016-2030+.
97 Robert Parker
The Montrachet was picked on 6 September at a respectable 37.1hl/ha. Lucid in colour, perhaps a little deeper than expected, it has a multi-faceted nose that you have to monitor over one hour. Hints of almond and butterscotch emerge at first, then salted caramel, pralines and peach skin. It is mercurial and utterly alluring. The palate is intense on the entry and immediately expresses a sense of vitality and tension. This Montrachet is suffused with great weight in the mouth with subtle touches of orange peel, almond and hazelnut that ebb with time. It mellows in the glass but never dispensing with one iota of tension, yet seeming if anything to gain in volume. This epitomizes great Montrachet. 265 cases produced. Drink 2016-2030+.
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.