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Rezensionen & Bewertungen
93 Wine Spectator
The aromas of red berry and cocoa powder are fleeting, with red fruits and spice on the palate. A wine of finesse and medium weight, showing elegance and harmony. Offers a fine, lingering aftertaste.—Non-blind 2002 DRC tasting (February 2005). Best from 2014 through 2030. –BS
93 Wine Spectator
The aromas of red berry and cocoa powder are fleeting, with red fruits and spice on the palate. A wine of finesse and medium weight, showing elegance and harmony. Offers a fine, lingering aftertaste.—Non-blind 2002 DRC tasting (February 2005). Best from 2014 through 2030. –BS
89 Robert Parker
Highly expressive scents of flowers, perfume, and black cherries can be found in the aromatic profile of the 2002 Grands-Echezeaux. Satin-textured in the attack, its pretty, pepper-laced black berry-flavored personality is light to medium-bodied and lacks the persistence expected from a grand cru. In addition, some bitterness can be detected in its tannic finish. Anticipated maturity: 2007-2015.
89 Robert Parker
Highly expressive scents of flowers, perfume, and black cherries can be found in the aromatic profile of the 2002 Grands-Echezeaux. Satin-textured in the attack, its pretty, pepper-laced black berry-flavored personality is light to medium-bodied and lacks the persistence expected from a grand cru. In addition, some bitterness can be detected in its tannic finish. Anticipated maturity: 2007-2015.
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.