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Rezensionen & Bewertungen
93 Robert Parker
The Grands-Echezeaux offers spicy wild berry aromas intermingled with smoky oak and a concentrated, oily-textured, medium-to-full bodied inner core with an intense depth of floral, dark cherry-packed fruit. Drink this gem from 2002-2008. This note is the result of tastings I did in Burgundy between January 7 and January 29. The wine was tasted from cask, not bottle. Pinot Noir, a fragile varietal, reacts poorly to fining, filtration, and careless bottling techniques, I recommend caution when considering buying a red burgundy based on cask samples. I called it as I tasted it, and hope the bottled wine reflects the quality of the samples I was provided. Drc wines are not subjected to any filtration or fining and undergo only one racking.
93 Wine Spectator
Opulent, its fat yet elegant texture coats the palate. Appealing for all that sweet oak, it tastes of plum, black cherry and cassis, with mocha and freshly ground coffee beans added in. Full-bodied, supple-textured, with refined tannins. Tempting now, but cellar. Best after 2005. –PM .
93 Wine Spectator
Opulent, its fat yet elegant texture coats the palate. Appealing for all that sweet oak, it tastes of plum, black cherry and cassis, with mocha and freshly ground coffee beans added in. Full-bodied, supple-textured, with refined tannins. Tempting now, but cellar. Best after 2005. –PM .
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.