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La Gaffelière 2019 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
96 Vinous
The 2019 La Gaffelière has a wonderful bouquet of mineral-rich black and red fruit and sous-bois, a little tobacco and pencil box emerging with time. The palate is medium-bodied with supple tannins, fleshy and ripe. Perfectly balanced, leading to an almost Left Bank, graphite-tinged finish courtesy of the 40% Cabernet Franc, the 2019 continues the purple patch of this Saint-Émilion stalwart. No doubt a wine that will give 30 to 40 years of drinking pleasure.
95 Robert Parker
The 2019 La Gaffelière wafts from the glass with a rich bouquet of blackberries and cherries mingled with subtle hints of burning embers and loamy soil that's framed by a deft application of creamy new oak. Medium to full-bodied, deep and seamless, it's a concentrated, vibrant wine built around bright acids and fine, powdery tannins. Its vivid fruit tones and classical balance make this Cabernet Franc-rich blend a promising candidate for sustained bottle age. Anyone who has tasted the great wines this estate produced in the 1950s and 1960s knows how great this site can be; and with stricter selection as well as the elimination of fruit from vines growing on the plain from the blend, that potential appears to be being unleashed at last.
94 Wine Spectator
This rolls out dense fig, boysenberry and red currant paste flavors laced with pronounced chalky minerality and notes of tobacco, dried anise and juniper. The serious tannic drive on the finish puts this in the 'classically austere' camp. Worth cellaring for sure, but patience is required. Merlot and Cabernet Franc. Best from 2024 through 2040. —J.M.
Hersteller
Château La Gaffelière
Im Verlauf der letzten zehn Jahre hat dieses Weingut seine Qualität rasant gesteigert. Die ununterbrochene Präsenz der Familie Malet Roquefort seit 1705 auf diesem Gut macht sie zur ältesten Winzerfamilie in Saint-Émilion. Die 22 Hektar umfassenden Weinberge liegen im Herzen der Appellation, auf einigen der steilsten Terroirs mit Böden aus sandigem Lehm und Kalkstein. Mehr als drei Viertel der Fläche sind mit Merlot bepflanzt, der Rest mit Cabernet Franc. Heute, unter der Leitung des umsichtigen Grafen Léo de Malet Roquefort, verzeichnen die Weine dieses Châteaus eine stetige Verbesserung und bringen Jahr für Jahr mehr von seinem wahren Potential hervor. Sie sind, wie es sich für einen klassisch strukturierten Saint-Émilion gehört, differenziert, von eher mittlerem als vollem Körper, mit einem mineralischen Unterton, den Spuren von dunklen Früchten und ein Anflug von Rauchigkeit durchziehen. Die beiden Weine des Châteaus sind der Château La Gaffelière als sein Grand Vin, der sich bei zehnjähriger Lagerung großartig entwickelt, sowie als Zweitwein der Clos La Gaffelière.