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Canon la Gaffelière 2016 150cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Frankreich
CHF 205.40
Rezensionen & Bewertungen
95 Robert Parker
The 2016 Canon la Gaffeliere is a blend of 55% Merlot, 35% Cabernet Franc and 10% Cabernet Sauvignon (vines organically certified) picked from 26 September to 15 October and matured in 60% new oak. The yield is 42 hectoliters per hectare. This offers one of the most cerebral aromatics that I have encountered from this Saint Emilion estate: mineral-rich red and black fruit, quite edgy, almost flinty in style. I adore the focus of these aromas that are wired directly into the olfactory senses. The palate is very well balanced and governed by the Cabernet component. The black fruit is lifted by some lovely graphite notes that lend it a very Left Bank-like personality. It is fresh, taut and linear with a very persistent finish. Unlike other vintages of Canon la Gaffelière, I feel that this will require four to five years in bottle. As good as the 2015 last year, it might even surpass it.
95 Wine Spectator
This delivers a very fresh, juicy ball of red and black currant preserve flavors laced liberally with bramble, roasted apple wood and sweet tobacco notes. Shows terrific purity, energy and drive, with a piercing echo of minerality through the mouthwatering finish. Best from 2022 through 2038. 6,917 cases made. — JM
Hersteller
Château Canon La Gaffelière
Château Canon-la-Gaffelière liegt südlich des mittelalterlichen Städtchens Saint-Émilion, zwischen den niedrigeren Kalksteinhängen der Appellation. Der fast 20 Hektar große Weinberg wird derzeit von Eigentümer Stéphan von Neipperg betrieben, dem auch Saint-Émilion Clos de l’Oratoire sowie das leistungsorientierte Château d’Aiguilhe in Côtes de Castillon gehören. Canon-la-Gaffelière ist heute eines der bemerkenswerten Labels von Neippergs, und, klassifiziert als Grand Cru Classé B, flüssig gewordener Ausdruck seiner neuen Vison. Die Stilistik, wie bei all seinen Weinen, ist luxuriös und geschmeidig, mit sorgfältig einbezogener Eichennote und weichem, samtigem Tannin, was die Mischung nach nur drei bis vier Jahren Geduld erstaunlich zugänglich macht. Seit 2014 ist das Gut umfassend als Biobetrieb zertifiziert. Dieser Entwicklungsschritt unter der Leitung von Stéphan hat, zusammen mit seinen rastlosen Bemühungen um die Modernisierung sowohl der Weinbau- wie der Weinbereitungspraktiken, wesentlichen Anteil am Gesamterfolg des Châteaus. Der Grand Vin Canon-la-Gaffelière ist Jahrgang für Jahrgang gut strukturiert und verweilt ausnahmslos lange am Gaumen.