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Seña 2016 300cl

Aconcagua Valley | Chile
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
97 Robert Parker
The truly excellent 2016 Seña could very well be the finest wine produced at this estate that started as a joint venture between Robert Mondavi and Eduardo Chadwick and now continues under the guidance of Chadwick and the excellent hand of winemaker Francisco "Pancho" Baettig. The grapes were picked later in 2016, and the final blend is 55% Cabernet Sauvignon, 20% Malbec, 12% Petit Verdot, 8% Carmenere and 5% Cabernet Franc, with more Malbec and considerably less Carmenere than in the past. This is "only" 13.5% alcohol and has remarkable acidity and freshness, as well as overall balance and elegance that surpasses all previous vintages. Twelve percent of the volume matured in oak foudres, while the rest was aged in barrique (73% new) for 22 months. Even so, the wine is not oaky and comes through as harmonious and elegant within the house style. It's serious, dry and elegant, with zero concessions to sweetness. A mineral and profound red blend. 72,000 bottles produced. It was bottled in February 2018.
95 Wine Spectator
Elegant, rich and finely textured, with concentrated and pure-tasting flavors of dried cherry, raspberry and red currant, framed by medium-grained tannins. The polished finish features sandalwood and dried savory spice notes. Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot, Carmenère and Cabernet Franc. Drink now through 2025. From Chile.—K.M.
Hersteller
Chadwick Eduardo
Einer der größten Namen in der chilenischen Weinbranche, Eduardo Chadwick, hat sich mit dem berühmten kalifornischen Winzer Robert Mondavi zusammengetan, um den ersten ikonischen Wein Chiles zu produzieren – Seña. Die Premiere des 1995er-Jahrgangs im Jahr 1997 war die Einlösung des Versprechens der beiden, den großartigsten Premium-Rotwein des Landes herzustellen. Dieser Schritt war der Beginn eines Trends und ebnete den Weg für die Zukunft chilenischer Ultra-Premium-Weine. Die 350 Hektar Grund, die sich über die sanften Hügel von Aconcagua ziehen, beinhalten 42 Hektar Weinbergfläche, die sowohl ökologisch als auch biodynamisch bewirtschaftet wird. Der Verschnitt ändert sich mit jedem Jahrgang, setzt sich aber in der Regel etwa zur Hälfte aus Cabernet Sauvignon und unterschiedlichen Kompositionen aus Carmernere, Malbec, Merlot, Cabernet Franc und Petit Verdot zusammen. Die Trauben werden in temperaturgeregelten Edelstahltanks fermentiert und der Wein wird anschließend für 22 Monate in neuen französischen Fässern ausgebaut. Das Ergebnis findet bei Kritikern wie Weinliebhabern viel Beifall und macht Seña zum aufgehenden Stern in Chile.