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Seña 2013 150cl

Aconcagua Valley | Chile
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
96 Robert Parker
The 2013 Seña might very well be their finest vintage to date. 2013 was a cool vintage that favored fresh flavors and elegant and pure wines full of nuances. At Viña Seña, they took advantage of the natural conditions and produced a stunning blend of 58% Cabernet Sauvignon, 15% Carménère, 12% Malbec, 10% Merlot and 5% Petit Verdot, sourced from their 42 hectares of vineyards planted some 16 years ago in the Aconcagua Valley. The varietal mix has been fine tuned and the oak has also been gradually reduced during the last few years. The process was pretty straightforward, fermentation in stainless steel and aging in French oak barrels (75% of them new) for 22 months. It has a subtle nose with aromas of red and black fruit denoting very good freshness, and the classical tobacco and cracked peppercorns, with the oak nicely integrated adding some spices and faint smoky aromas. The red fruit is remarkable and really adds freshness. Linear, juicy, sharp and long, very tasty and with very fine, slightly grainy tannins. There is superb balance, classical proportion and symmetry. I have not tasted all of the vintages of Seña (one day...), but out of all the years I've tried, this is certainly the best. I'm sure this will bloom in bottle and will have a long development. 60,000 bottles were filled.
91 Wine Spectator
A vibrant red, with concentrated flavors of dark plum, cherry, mocha and dark currant that are well-structured, featuring pure-tasting minerality. Notes of dried herb emerge on the finish. Drink now through 2019.
Hersteller
Chadwick Eduardo
Einer der größten Namen in der chilenischen Weinbranche, Eduardo Chadwick, hat sich mit dem berühmten kalifornischen Winzer Robert Mondavi zusammengetan, um den ersten ikonischen Wein Chiles zu produzieren – Seña. Die Premiere des 1995er-Jahrgangs im Jahr 1997 war die Einlösung des Versprechens der beiden, den großartigsten Premium-Rotwein des Landes herzustellen. Dieser Schritt war der Beginn eines Trends und ebnete den Weg für die Zukunft chilenischer Ultra-Premium-Weine. Die 350 Hektar Grund, die sich über die sanften Hügel von Aconcagua ziehen, beinhalten 42 Hektar Weinbergfläche, die sowohl ökologisch als auch biodynamisch bewirtschaftet wird. Der Verschnitt ändert sich mit jedem Jahrgang, setzt sich aber in der Regel etwa zur Hälfte aus Cabernet Sauvignon und unterschiedlichen Kompositionen aus Carmernere, Malbec, Merlot, Cabernet Franc und Petit Verdot zusammen. Die Trauben werden in temperaturgeregelten Edelstahltanks fermentiert und der Wein wird anschließend für 22 Monate in neuen französischen Fässern ausgebaut. Das Ergebnis findet bei Kritikern wie Weinliebhabern viel Beifall und macht Seña zum aufgehenden Stern in Chile.