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San Román 2017 75cl

DO | Castilla y León | Spanien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
94 Vinous
Deep violet. Heady black and blue fruit, incense, vanilla and floral oil scents take on suggestions of vanilla and licorice with air. Palate-coating, spice-accented cassis, cherry-vanilla, mocha and fruitcake flavors are underscored by a vein of juicy acidity. Manages to come off both rich and energetic. The impressively long, smoky finish is framed by steadily building tannins.
93 Robert Parker
I tasted two vintages of their flagship and eponymous wine, starting with the 2017 San Román, from one of the driest years of the decade, resulting in a very early harvest that started in late August in San Román de Hornija. This comes from a selection of over 40-year-old ungrafted and head-pruned vines on stony soils with clay and limestone in different villages of the appellation. It fermented in stainless steel with indigenous yeasts and matured in 225- and 500-liter French and (30%) American oak barrels for 24 months. There was no frost in 2017 in their zone of Toro; despite the warm year, they had rain during the harvest that slowed things down, and the wines are perhaps lighter than 2018. It's not a warm or classical vintage, at least for San Román. It's approachable and has abundant but fine tannins, polished, quite unusual, more elegant than powerful. All these wines feel quite oaky when young, so if you don't want them like that, you should give them a few year in bottle. 98,900 bottles produced. It was bottled in February 2020.
91 Wine Spectator
This red has density with freshness, offering sanguine, blackberry and fresh earth flavors that are flanked with mocha, dark olive and earthy details. The full tannins are plush, with mineral elements marking the finish. Drink now through 2029. 8,250 cases made, 1,000 cases imported. — GS
Hersteller
Bodegas y Viñedos Maurodos
Die Bodegas Mauro befinden sich unmittelbar außerhalb der Appellation Ribera del Duero in dem historischen Städtchen Tudela de Duero. Gegründet wurden sie in den 1970er-Jahren von Mariano García, dem ehemaligen Weinmacher des berühmten Vega Sicilia, der inzwischen zwei Referenz-Weingüter in Spanien besitzt. Das 74 Hektar große Gut wird ökologisch bewirtschaftet, unter absoluter Wahrung seines hervorragenden Terroirs, und produziert entsprechend nur etwa 280.000 Flaschen pro Jahr. Das Sortiment umfasst drei Rotweine: den kraftvollen, üppigen Mauro. Den Mauro VS (Vendimia Seleccionada), der aus nur den besten Reben gewonnen wird und eine längere Reifezeit durchläuft. Und schließlich die allumfassende Einzellagen-Cuvée Terreus, die nur in den besten Jahren produziert wird. Mitte der 1990er-Jahre beschloss García, eine weitere Kellerei in Toro namens Bodegas y Viñedos Maurodos zu eröffnen. Heute ist dies eines der einflussreichsten Weingüter in der Region. Bepflanzt mit Garnacha und Tinta de Toro, produziert dieses 80 Hektar große Anwesen zwei Weine: San Román als einen strukturierten, opulenten Wein, dessen Tannin und Eiche in fünf bis sechs Jahren Flaschenreife prächtige Ergebnisse zeitigen. Der Zweitwein Prima bietet einen körperreichen und dunkel-fruchtigen Stil zu einem guten Preis-Leistungs-Verhältnis.