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Único 1994 150cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spanien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
96 Robert Parker
The 1994 Unico is a blend of 80% Tinto Fino, 13% Cabernet Sauvignon and 5% Merlot (presumably 2% is unknown varieties) that was picked from September 28. It is very intense with notes of raspberry, wild strawberry and mulberry with sensational minerality and vigor. There is a Margaux-like florality to the 1994 that blossom with aeration. The palate is rounded and supple on the entry with great weight and backbone. There is real substance here, similar to the 1996. It expands in the mouth with ravishing notes of blackberry, strawberry, citrus lemon, orange peel and a touch of cedar. There is enormous weight on the finish, a behemoth of a Unico. This is very potent, but it still requires several years in bottle. 96,280 bottles produced. Drink 2019-2040. <br/>
96 Wine Spectator
Still dark in color, with alluring aromas of blackberry, mineral and cigar box, this red shows a firm, fresh, balanced palate, with black cherry, vanilla, mineral and floral flavors that mingle over firm, well-integrated tannins and float onto a long finish. It's harmonious, lively and complex, not showy but with great beauty and character. Drink now through 2012. 8,000 cases made. — TM <br/>
95 Vinous
Full ruby-red. Knockout nose combines roasted blackberry, minerals, cedar, graphite and flowers; reminded me of a very ripe vintage of Chateau Lafite. Creamy and sweet, but with penetrating, perfectly integrated acids and a structure of steel. Powerful yet wonderfully elegant wine, with flavors of crushed redcurrant, minerals, flowers, chocolate and truffle. Finishes with great length and grip. An outstanding vintage for Unico, with the sheer acid structure and flavor intensity to go on in bottle for at least another two decades. .
Hersteller
Bodegas Vega Sicilia
Der berühmteste Rotweinproduzent Spaniens, Vega Sicilia, bringt beständig die besten Verschnitte von Ribera del Duero hervor, sowohl was Stilistik wie Zugänglichkeit angeht. Das in Valbuena de Duero gelegene Weingut ist seit 1982 im Besitz der Familie Álvarez und nach wie vor das größte im Lande, mit 1000 Hektar Grund, davon 25% Rebfläche. Der Spitzenwein Unico ist ein delikater Verschnitt aus Tinto Fino (Tempranillo) und Cabernet Sauvignon. Der Unico profitiert von verlängerter Fassreife, die perfektioniert wurde, um eine großzügige Frische im fertigen Wein zu wahren. Daneben ist der exzeptionelle Reserva Especial ein jahrgangsloser Verschnitt aus einer Spitzenauswahl von hauptsächlich Tinto Fino, Cabernet Sauvignon und Merlot, traditionell 10 Jahre gereift. Der Zweitwein aus dem bedeutendsten Weinberg von Ribera del Duero ist Valbuena, eine Cuvée aus Tinto Fino, Malbec und Merlot, die mehr Fruchtpräsenz aufweist.