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Valbuena 5 2018 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spanien
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Rezensionen & Bewertungen
96 Robert Parker
The 2018 Valbuena comes from a cooler vintage with good yields that required sorting and selecting in search of a happy and vertical version of Valbuena, pushing a little more and giving the wine a little more oak, especially American (5%). It was produced with 96% Tinto Fino and 4% Merlot that went through a three- to four-day cold soak and fermented with indigenous yeasts followed by malolactic in stainless steel. The élevage was in new and used 225-liter oak barrels and 21,000-liter oak vats. It has 14.5% alcohol and a pH of 3.8 and 4.78 grams of acidity (tartaric), so it's ripe and with mellow acidity that gives it a mellow mouthfeel. This is a very spicy vintage for Valbuena, getting closer to the style of Único (while at the same time I felt the 2018 Pintia from Toro was getting closer to the aromatics of some vintages of Valbuena, like 2010). It was a late-ripening year with a tendency toward freshness in the wines. The palate is medium to full-bodied, with very fine tannins that made the wine nicely textured and very elegant. There is a lot of regularity in the Valbuena of the last few years, here with more tension and freshness of the 2017, a little more balsamic even. 180,580 bottles, 5,528 magnums and some larger formats produced. It was bottled in May 2021.
Hersteller
Bodegas Vega Sicilia
Der berühmteste Rotweinproduzent Spaniens, Vega Sicilia, bringt beständig die besten Verschnitte von Ribera del Duero hervor, sowohl was Stilistik wie Zugänglichkeit angeht. Das in Valbuena de Duero gelegene Weingut ist seit 1982 im Besitz der Familie Álvarez und nach wie vor das größte im Lande, mit 1000 Hektar Grund, davon 25% Rebfläche. Der Spitzenwein Unico ist ein delikater Verschnitt aus Tinto Fino (Tempranillo) und Cabernet Sauvignon. Der Unico profitiert von verlängerter Fassreife, die perfektioniert wurde, um eine großzügige Frische im fertigen Wein zu wahren. Daneben ist der exzeptionelle Reserva Especial ein jahrgangsloser Verschnitt aus einer Spitzenauswahl von hauptsächlich Tinto Fino, Cabernet Sauvignon und Merlot, traditionell 10 Jahre gereift. Der Zweitwein aus dem bedeutendsten Weinberg von Ribera del Duero ist Valbuena, eine Cuvée aus Tinto Fino, Malbec und Merlot, die mehr Fruchtpräsenz aufweist.