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Torre Muga 2009 75cl

DOCa | Rioja | Spanien
Ausverkauft

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2009 2015
Rezensionen & Bewertungen
92 Robert Parker
Raised for 16 months in French oak and inspired by the family’s respect for Bordeaux, the 2009 Torre Muga has a very primal bouquet with creme de cassis, black currant and vanilla with fine delineation, although it is very tight at the moment. The palate is full-bodied with grippy, bold, assertive tannins and layers of dense black, mocha-tinged fruit with hints of white pepper. It has great power and volume without compromising balance, although it requires several years in bottle. Drink 2018-2035. Bodegas Muga was a must during my afternoon visiting the triumvirate of classic Rioja producers located within spitting distance from each other in Haro. The name should need no introduction. It was founded by Aurora Cano and her husband Isaac in 1932, although the family were growers and did not commence winemaking themselves until the 1960s, when they relocated to the building in Barrio de la Estacion. Under Aurora’s son, Isaac Jnr, who joined us for the tasting, Muga fostered a reputation for high quality, classic Rioja wine sourced from an almost incalculable number of tiny parcels. During the 1990s they branched out to pursue what you might call “modern” Rioja with the inception of “Torre Muga” in 1991. This move may have piqued those that feared Muga was forsaking their classical roots, though those fears were unfounded and the bodega continues to fashion wines that embrace both styles. However, let us commence with their sparkling contribution to the Rioja landscape.
92 Wine Spectator
This muscular red delivers savory flavors of dried herb, anise and loamy earth, with ripe cherry and blackberry fruit, backed by firm tannins that give way to a smoky finish. Nicely focused. Drink now through 2022. 400 cases made. –TM
Hersteller
Bodegas Muga
Dieses Familienunternehmen in dem spezifischen Terroir von Haro produziert seit 1932 traditionelle Weine mit modernen Techniken. Bei Muga verwendet man keine Edelstahlfässer, sondern fermentiert alle Weine nach altmodischer Art in Eiche, wie auch nur natürliche Klärungsverfahren und Gefällezuführung beim Umfüllen zum Einsatz kommen, damit die Authentizität von Rioja gewahrt bleibt. Die Familie Cano beschäftigt als einzige Kellerei in ganz Spanien sogar einen Meisterböttcher und drei eigene Fassbinder. Ihr Reserva, Reserva Selección Especial und Prado Enea Gran Reserva ist historischer Rioja-Wein vom Feinsten und vornehmlich Tempranillo mit runden, weichen Charakteristika, während Garnacha, Mazuelo und Graciano belebende wärmende Noten beisteuern. Im Wein mit der modernsten Stilistik, Torre Muga, sind Mazuelo und Graciano mit vorwiegend Tempranillo verschnitten, so dass ein beeindruckender neuer Wein mit Brombeertönen entsteht. Die Bodega produziert Jahr für Jahr die verlässlichsten, dabei erschwingliche Reservas, aber auch einen delikaten gehobeneren Wein namens Aro. Dies ist ein komplexer Verschnitt aus 60 Jahre alten Tempranillo- und Graciano-Trauben, der 18 Monate in neuer französischer Eiche reift.