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Muga Prado Enea Gran Reserva 2006 75cl

DOCa | Rioja Alta | Rioja | Spanien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
96 Robert Parker
The 2006 Prado Enea is a phenomenal bottle of traditional Rioja at its best. A blend of 70% Tempranillo, 20% Garnacha and the remaining 10% Mazuelo and Graciano aged for a long time in oak and bottled before release. This is a practice quite common from yesteryear, but that is a true rarity today. The technical data provided talks about incredible parameters, 14% alcohol and a pH of 3.39, both extremely low for a warm vintage like 2006. The grapes are sourced from higher-altitude terraced plots where the climate is cooler and drier and the soils are rich in clay. This is a wine that is not automatically produced every year. The wine spends its elevage in oak containers of different size, origin and age for no less than three years. The nose is intoxicating with a superb mixture of tertiary and more primary aromas like old furniture, cloves, cracked pepper, incense and cigar ash plus cherries in liqueur (that Garnacha!). The palate is medium-bodied, with great freshness (Jorge Muga tells me the pH is stabilized with aging in barrel), acidity and balance, with a silky texture, ultra-fine tannins and great persistence and length. This wine feels younger than it is, and seems to be aging at a glacial pace. With the stuffing and balance it has this should make very old bones, and drink greatly throughout its life. Superb! At this quality level the price seems like a bargain. 90,000 bottles produced. The next Prado Enea will be 2009 as they didn't get what they look for in this wine in either 2007 and 2008. Those were two cold vintages, and 2007 had 100 liters of rain during the harvest. Prado Enea is harvested in November and in 2008 there was frost at the end of October.<br/><br/>
92 Wine Spectator
The dense texture carries harmonious flavors of plum, tobacco, licorice, mineral and smoke in this polished red. Well-integrated tannins and orange peel acidity keep this balanced. The floral, spicy finish brings you back for another sip. Drink now through 2021. 800 cases made. –TM
Hersteller
Bodegas Muga
Dieses Familienunternehmen in dem spezifischen Terroir von Haro produziert seit 1932 traditionelle Weine mit modernen Techniken. Bei Muga verwendet man keine Edelstahlfässer, sondern fermentiert alle Weine nach altmodischer Art in Eiche, wie auch nur natürliche Klärungsverfahren und Gefällezuführung beim Umfüllen zum Einsatz kommen, damit die Authentizität von Rioja gewahrt bleibt. Die Familie Cano beschäftigt als einzige Kellerei in ganz Spanien sogar einen Meisterböttcher und drei eigene Fassbinder. Ihr Reserva, Reserva Selección Especial und Prado Enea Gran Reserva ist historischer Rioja-Wein vom Feinsten und vornehmlich Tempranillo mit runden, weichen Charakteristika, während Garnacha, Mazuelo und Graciano belebende wärmende Noten beisteuern. Im Wein mit der modernsten Stilistik, Torre Muga, sind Mazuelo und Graciano mit vorwiegend Tempranillo verschnitten, so dass ein beeindruckender neuer Wein mit Brombeertönen entsteht. Die Bodega produziert Jahr für Jahr die verlässlichsten, dabei erschwingliche Reservas, aber auch einen delikaten gehobeneren Wein namens Aro. Dies ist ein komplexer Verschnitt aus 60 Jahre alten Tempranillo- und Graciano-Trauben, der 18 Monate in neuer französischer Eiche reift.