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Brunello di Montalcino Riserva 2013 75cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toskana | Italien
CHF 470.25
Rezensionen & Bewertungen
98 Robert Parker
The Biondi-Santi 2013 Brunello di Montalcino Riserva is a stunning wine from all points of view. Seamless integration and elegant complexity are what stand out, and it's worth dedicating a few extra lines to the aromatic depth that is put so beautifully on display as the wine slowly unfolds. The bouquet starts off with wild cherry, earth, wet ash, crème de cassis and pruny chocolate. With extra time, there are hints of dried tobacco leaf, sandalwood and mossy forest floor. These lead to a fine tail of dried herb, bay leaf and a touch of rusty nail. The Riserva comes in numbered bottles, and I opened number 04277. To the palate, the wine is streamlined and silky with smooth tannins and a well-managed 13.5% alcohol content. The oak presence is reduced to a minimum, offering mild hints of spice and the delicate sandalwood or dried fig aroma I described above. Fresh acidity is the glue that gives the wine buoyancy and staying power. At this young stage, this 2013 vintage could be considered a bit shy or slow to start, but this will play out to great advantage in the long term as the wine continues its bottle evolution.
Hersteller
Biondi Santi

Der Name Biondi Santi, der symbolisch für Montalcino steht, ist schon lange einer der berühmtesten in der Appellation und bringt einige der besten Brunellos der Region hervor. Der derzeitige Önologe Jacopo Biondi Santi geht den Weg weiter, den seine Vorfahren – Clemente, Jacopo, Ferruccio, Tancredi und Franco – auf dem Weingut Il Greppo beschritten haben. Nachdem in der zweiten Hälfte des 19. Jahrhunderts die Reblaus zuschlug, entwickelte die Familie einen spezifischen Klon, der heute die Bezeichnung BBS11 (Brunello Biodi Santi 11) trägt und aus dem ihr einzigartiger Brunello Biondi Santi – Tenuta Greppo gewonnen wird. Die rigorose Klonauswahl ihrer Sangiovese, zusammen mit ihrem nicht-interventionistischen Vinifikationsansatz, hat Weine hervorgebracht, die seit über 200 Jahren äußerst erfolgreich sind. Die Klonstudien werden in Castello di Montepò fortgeführt, einer steinernen mittelalterlichen Burg, die seit der Gründung in den 1880er-Jahren in Familienbesitz ist.