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Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon 2005 75cl

Napa Valley | Kalifornien | Vereinigte Staaten
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
98 Robert Parker
There are 2,600 cases of the 2005 Cabernet Sauvignon Eisele Vineyard. As I indicated last year, this is a fabulous effort that manages to conceal its 100% new French oak aging. Its dense ruby/purple color is followed by beautiful aromas of blueberries, black currants, acacia flowers, licorice, and spice. The tannins are softer than I remember, but this is certainly one of the vintage’s most extraordinary wines. Full-bodied with a seamless integration of tannin, acidity, alcohol, and wood, it is exceptionally pure and full as well as impeccably balanced. The impression is one of elegance allied with substantial flavor authority. It can be drunk now or cellared for 25+ years. Despite having over 40-plus acres of vineyards in the northeasterly sector of Napa just south of Calistoga, the production at Araujo remains relatively limited, with the flagship wine, the Cabernet Sauvignon Eisele Vineyard, producing between 1,600 and 2,200 cases of wine, and the second wine, the Altagracia, between 800 and 1,200 cases. Add to that another 1,000 cases of Sauvignon Blanc and 300-400 cases of Syrah, and there is just not a lot to go around given the greatness that can be achieved from this vineyard. Much of the credit has to go to proprietors Bart and Daphne Araujo and, of course, their top-notch winemaking team, which has always been led by Francoise Peschon. Araujo’s second wines are among the finest second wines consumers will find in northern California. For example, the Altagracia cuvees, which represent 25-35% of the production, have been outstanding examples of Cabernet Sauvignon. Araujo has done an excellent job with Syrah, which they typically co-ferment with 3-4% Viognier. Sadly, only 300-400 cases are produced.
92 Wine Spectator
Smooth, rich and savory, with dried currant, wild berry and black cherry fruit that has a dusty, savory herb and underbrush flavor that adds complexity, ending with a pretty burst of ripe fruit. This grows on you. Best from 2011 through 2018. 2,600 cases made.
Hersteller
Araujo Estate
Das Araujo Estate gehörte zu den ersten kalifornischen Weinerzeugern mit Kultstatus. Die Gründer Daphne und Bart Araujo erwarben das 65 Hektar große Anwesen in Calistoga, dem nördlichsten Teil des Napa Valley, in den 1990er-Jahren. Zu dem Besitz gehörten auch 14 Hektar des Eisele-Weinbergs, der nach seinen Vorbesitzern Milt und Barbara Eisele benannt war und bei seiner Entstehung in den 1880er Jahren mit Zinfandel und Riesling bestockt wurde. Diese Rebstöcke wurden jedoch 1964 durch Cabernet Sauvignon ersetzt, und der Weinberg wird heute ökologisch und biodynamisch bewirtschaftet. Der erste Jahrgang des Araujo Estate von 1991 wurde von Robert Parker mit beachtlichen 96 Punkten bewertet. Dazu vermerkte Parker 1997: “Ich hatte diesen Wein für eine Blindverkostung ausgesucht. Ich wusste nicht, wann er an die Reihe kommen würde, aber ich wusste, dass er dabei war, und ich konnte ihn identifizieren, als er serviert wurde. Die anderen Teilnehmer hielten ihn übrigens für einen großen Bordeaux aus dem Medoc. Dieser herrliche kalifornische Cabernet ist eine aufregende Mischung aus Kraft und Eleganz. Wie viele kalifornische Spitzenweine, kombiniert er herrliche Dichte und Reife mit Anmut und Komplexität ...” Neben ihrem Cabernet produzieren die Araujos einen Zweitwein namens Altagracia. Im Jahr 2013 wurde das Gut von François Pinault übernommen, dem auch das Château de Latour in Bordeaux, die Domaine d'Eugénie in Burgund und das Château Grillet an der nördlichen Rhône gehören.