Close
Suchen
Filters

Brunello di Montalcino Montosoli 2016 75cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toskana | Italien
CHF 81.10

Alle Jahrgänge

1990 1995 2016
Rezensionen & Bewertungen
97 Wine Spectator
Packed with sweet, ripe cherry, plum and raspberry fruit and framed by loamy earth and woodsy notes, this red is intense, lively and light on its feet. Balanced, with firm tannins and a salty, minerally impression on the lingering aftertaste. Best from 2024 through 2045.
96 Robert Parker
The Altesino 2016 Brunello di Montalcino Montosoli (with 15,000 bottles produced) is a true beauty. The wine reveals dark fruit intensity that comes forth as blackberry, plum and summer cherry. In no time, those aromas shift to the savory side of the spectrum with smoke, tar and tobacco. The results are generous and layered, offering the best of what the celebrated Montosoli cru can offer, especially in an ironic vintage such as this.
96 Vinous
The 2016 Brunello di Montalcino Montosoli pulls you close to the glass with a captivating display of candied citrus rinds, incense and dried roses giving way to rich cherry sauce and a hint of brown spice. It’s deeply textural yet youthfully dense, as it first cools the palate with lavender and ripe dark red fruits; yet beneath is a layer of grippy tannins that close the wine down. Notes of licorice, black tea and purple florals linger on the youthfully chewy finale. The 2016 is just a baby today, and it will need a number of years to come fully into focus - but it will be worth the wait.
Hersteller
Altesino SpA Società Agricola
Mit seinen über 80 Hektar, zieht sich das Altesino-Anwesen die östlichen Hügel von Montalcino in Mittelitalien entlang. Der noble Palazzo Altesi aus dem 14. Jahrhundert ist Sitz der Altesino-Kellerei. Dieses Weingut war mit seiner Innovationskraft stets ein Trendsetter in der Region. So veranlasste Altesino die Einführung der Cru-Klassifikation, die für Lagenweine aus einem einzelnen Spitzenweinberg vergeben wird. Außerdem setzte er sich für das Konzept von Terminkontrakten in Brunello ein, einer französischen Praxis, wonach Weine vor dem Zeitpunkt ihrer Abfüllung gekauft werden. Altesino war 1979 auch einer der ersten italienischen Hersteller, die französische Barriques für den Ausbau verwendeten, und 1977 einer der Vorreiter für die Produktion von Grappa di Brunello.