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Sassicaia 2021 75cl

DOC | Bolgheri | Toscana | Italia
CHF 351.35
Punteggi dei critici
100 Da Robert Parker
98 Da James Suckling
Here it is: A quintessential Sassicaia that represents the excellence of the vintage and also respects the unique taste profile of this distinguished Tuscan blend of Cabernets Sauvignon and Franc. The Tenuta San Guido 2021 Bolgheri Sassicaia offers impeccable balance, excellent freshness and absolutely no signs of over-ripeness. The fruit balance is ideal with a hint of crunch and lasting tension from pulp and skins. The tannins are deftly managed with firm grip and enough velvetiness to add volume and length. There is no greenness on the bouquet that instead offers mulled herbs and spice, with cinnamon and clove, layered delicately between mostly red and some purple berry fruits. Redcurrant, blueberry, sweet pomegranate and Rainier cherry run strong in this vintage. A fragrant hint of heritage rose emerges with time. The oak tones are geared toward gingerbread, hazelnut, cigar, sandalwood and something like a grilled sweet red pepper. To the palate, it offers nice weight with no heavy glycerin, and a rinse of acidity that adds to the wine’s natural energy, brightness and viscosity. That marked freshness opens the wine up to long aging potential, but you still need to give it more time in bottle.
Produttore
Tenuta San Guido
Tenuta San Guido, la tenuta vinicola più emblematica d'Italia, ha accresciuto ulteriormente la propria fama grazie a una serie recente di ottime annate del più famoso vino del Paese, il Sassicaia. Fondata negli anni '40, la cantina mise in commercio il suo primo vino solo nel 1968. Nel 1985 Robert Parker ne riaffermò la fama, dando al Sassicaia del 1985 un punteggio perfetto e inserendo così la tenuta nella mappa del vino mondiale. Nel 1994 la tenuta fu la prima a ricevere la propria DOC, Bolgheri Sassicaia. Il riconoscimento vale per l'intera produzione: dalla seconda etichetta, Guidalberto, al terzo vino, Le Difese. Ogni vino è a modo suo unico ed emozionante.