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Punteggi dei critici
88 Robert Parker
The 1972 Sassicaia shows a surprising level of richness and dark succulence despite its advanced age. That more opulent approach does however segue to moments of monotone and flatness that also characterize this slowly aged Tuscan red. You get cured meat, plum, ground espresso and bitter chocolate. Despite that wild aromatic ride with its various high points and low points, this remains a very valid and interesting wine that does not lack in terms of overall integrity or persistence.
85 Wine Spectator
How Tenuta San Guido could produce such a delightful wine in a year that ranks among the most disastrous this century in Tuscany remains a mystery that goes to the heart of the Sassicaia legend. Inky, tarry, complex and medium-bodied; earthy, plummy and minty character and impressive finish. Would rate higher if not for a slight but distracting rustic chestnut aroma.--Sassicaia vertical. - PM (July 31, 1996)
Produttore
Tenuta San Guido
Tenuta San Guido, la tenuta vinicola più emblematica d'Italia, ha accresciuto ulteriormente la propria fama grazie a una serie recente di ottime annate del più famoso vino del Paese, il Sassicaia. Fondata negli anni '40, la cantina mise in commercio il suo primo vino solo nel 1968. Nel 1985 Robert Parker ne riaffermò la fama, dando al Sassicaia del 1985 un punteggio perfetto e inserendo così la tenuta nella mappa del vino mondiale. Nel 1994 la tenuta fu la prima a ricevere la propria DOC, Bolgheri Sassicaia. Il riconoscimento vale per l'intera produzione: dalla seconda etichetta, Guidalberto, al terzo vino, Le Difese. Ogni vino è a modo suo unico ed emozionante.