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Punteggi dei critici
86 Robert Parker
The 1987 Sassicaia maintains considerable momentum despite its age. As you would expect, the bouquet exhibits savory tones of cured meat, smoked bacon, wild porcino mushroom and dried fruit. Parts of the bouquet feel stewy and heavy, but other parts show more brightness and buoyancy. Linear mineral definition with lasting background tones of licorice and balsam herb help to add sharpness and much-needed focus. The mouthfeel is less satisfying, however, mostly because the tannins are very dry and muted. The palate is almost exclusively driven by the residual acidity of the fruit.
86 Wine Spectator
Delicate and clean, with pure, focused and direct raspberry, black cherry and black currant flavors. Quite elegant and of medium body, featuring some mineral and tar notes on the medium-intense finish. Delicious.--Sassicaia vertical. Drink now through 1998. –PM
Produttore
Tenuta San Guido
Tenuta San Guido, la tenuta vinicola più emblematica d'Italia, ha accresciuto ulteriormente la propria fama grazie a una serie recente di ottime annate del più famoso vino del Paese, il Sassicaia. Fondata negli anni '40, la cantina mise in commercio il suo primo vino solo nel 1968. Nel 1985 Robert Parker ne riaffermò la fama, dando al Sassicaia del 1985 un punteggio perfetto e inserendo così la tenuta nella mappa del vino mondiale. Nel 1994 la tenuta fu la prima a ricevere la propria DOC, Bolgheri Sassicaia. Il riconoscimento vale per l'intera produzione: dalla seconda etichetta, Guidalberto, al terzo vino, Le Difese. Ogni vino è a modo suo unico ed emozionante.