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Sassicaia 2003 37.50cl

DOC | Bolgheri | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
Ample, sweet and expansive, the 2003 Sassicaia offers generous notes of sweet dark fruit intermingled with notes of spices, herbs, earthiness and smoke in a full-bodied, opulent expression of this wine. It is an outstanding effort for the vintage. Some cellaring is suggested although with air this wine is drinking beautifully right now. Anticipated maturity: 2008-2023. Niccolo Incisa della Rocchetta is upbeat about his 2003s. Of course it was a very hot, dry vintage, but under these circumstances Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc tended to perform better than other varietals such as Merlot. I am happy with the balance of our Sassicaia although clearly we cant call it a classic vintage. Sassicaia is a wine that needs bottle age to show its full potential and I am confident the 2003 will age well. Today it reminds me most of the 1978.
92 Wine Spectator
Lots of raspberry and cherry on the nose. Full-bodied and chunky with lots of fruit and a long, velvety finish. Hints of new wood. Big and juicy Sassicaia. Very well done for the vintage. Best after 2008. 15,000 cases made. JS
Produttore
Tenuta San Guido
Tenuta San Guido, la tenuta vinicola più emblematica d'Italia, ha accresciuto ulteriormente la propria fama grazie a una serie recente di ottime annate del più famoso vino del Paese, il Sassicaia. Fondata negli anni '40, la cantina mise in commercio il suo primo vino solo nel 1968. Nel 1985 Robert Parker ne riaffermò la fama, dando al Sassicaia del 1985 un punteggio perfetto e inserendo così la tenuta nella mappa del vino mondiale. Nel 1994 la tenuta fu la prima a ricevere la propria DOC, Bolgheri Sassicaia. Il riconoscimento vale per l'intera produzione: dalla seconda etichetta, Guidalberto, al terzo vino, Le Difese. Ogni vino è a modo suo unico ed emozionante.