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Sori Tildin 1988 75cl

DOC | Langhe | Piemonte | Italia
CHF 421.60
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
My favorite of Gaja's 1988 Barbarescos is the 1988 Barbaresco-Sori Tilden. This compelling wine exhibits sweet scents of tobacco, black fruits, coffee, and herbs. There is more body, richness, and weight than in the other Barbarescos, as well as a rich, long, tannic finish. Its size and tannic ferocity suggest that 7-8 years of cellaring is warranted. The wine will last for up to three decades. All of Gaja's 1988 Barbarescos are backward, reserved wines. Even after sitting four days with the corks pulled they exhibited no signs of oxidation. While they should be uncommonly long-lived, I did not see quite the flesh and richness possessed by such vintages as 1985 and 1982.
94 Robert Parker
My favorite of Gaja's 1988 Barbarescos is the 1988 Barbaresco-Sori Tilden. This compelling wine exhibits sweet scents of tobacco, black fruits, coffee, and herbs. There is more body, richness, and weight than in the other Barbarescos, as well as a rich, long, tannic finish. Its size and tannic ferocity suggest that 7-8 years of cellaring is warranted. The wine will last for up to three decades. All of Gaja's 1988 Barbarescos are backward, reserved wines. Even after sitting four days with the corks pulled they exhibited no signs of oxidation. While they should be uncommonly long-lived, I did not see quite the flesh and richness possessed by such vintages as 1985 and 1982.
Produttore
Gaja
Il Barbaresco non sarebbe lo stesso senza la fama iconica di Gaja. Questa antica tenuta non solo ha attirato l'attenzione in tutto il mondo sulla regione, ma ha anche mostrato la qualità raggiungibile non solo con il Nebbiolo, ma anche con varietà "esterne". La storia è iniziata oltre 150 anni fa, quando Giovanni Gaja fondò la cantina nel 1859 per accompagnare il cibo nel suo ristorante. Oggi la società è gestita dalla quarta e quinta generazione, Angelo Gaja e i suoi figli. Nel corso degli anni, il nome Gaja è cresciuto per rappresentare non solo una qualità eccezionale, ma sapori unici e intriganti che sono diversi da tutti gli altri della regione. I vini da singolo vigneto sono un assemblaggio di Nebbiolo e Barbera, come tutti i vini prodotti prima dell'introduzione della denominazione DOCG. Questa denominazione fu stabilita nel 1966 e i vini devono essere Nebbiolo al 100%. Per questo motivo Gaja declassò la maggior parte dei suoi vini da singolo vigneto e acquisì invece la denominazione Langhe Nebbiolo DOC, allo scopo di raggiungere lo stile specifico desiderato. Gaja produce attualmente un totale di dodici diversi vini piemontesi, nonché sette vini toscani a Montalcino e Bolgheri.