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Cheval Blanc 2009 1800cl

1er Grand Cru Classé A | St. Emilion | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
20 Rene Gabriel
Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Nussiges Bouquet, Feigentöne, Datteln, Schokolade, nobler Darjeelingtee, Malz, Kräuternoten, warm aber nicht heiss, wird immer süsser an der Luft. Sublimer Gaumen, alles weich und geschmeidig, ziemlich opulent, Caramelnoten, hier wieder eine berauschende Kräuteraromatik und ein Hauch von fernöstlichen Gewürzen zeigend. Von der Nase her wird das einmal eine Art La Tâche aus St. Emilion. Im Gaumen wird es einer der schönsten Chevals die es je gab. Womit vergleichbar? Ein 90er in einer klarer ausgerichteten, konzentrierteren Form? Ein 98er vom Fett her aber mit noch mehr Finessen? Vom Druck her ein 2005er mit noch etwas mehr im Innern? Wie auch immer, bezahlen muss man wohl von all diesen erwähnten Jahrgängen (fast?) je einen Drittel.
100 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2009 Cheval Blanc offers up profound notions of baked blueberries, blackberry compote and crème de cassis with suggestions of chocolate mint, new leather and cloves plus a waft of candied violets. Medium to full-bodied, the palate is an exercise in elegance with very classy, super fine-grained tannins, beautiful freshness and layer upon layer of mineral-laced blue and black fruits, finishing long and perfumed.
100 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2009 Cheval Blanc offers up profound notions of baked blueberries, blackberry compote and crème de cassis with suggestions of chocolate mint, new leather and cloves plus a waft of candied violets. Medium to full-bodied, the palate is an exercise in elegance with very classy, super fine-grained tannins, beautiful freshness and layer upon layer of mineral-laced blue and black fruits, finishing long and perfumed.
20 Rene Gabriel
Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Nussiges Bouquet, Feigentöne, Datteln, Schokolade, nobler Darjeelingtee, Malz, Kräuternoten, warm aber nicht heiss, wird immer süsser an der Luft. Sublimer Gaumen, alles weich und geschmeidig, ziemlich opulent, Caramelnoten, hier wieder eine berauschende Kräuteraromatik und ein Hauch von fernöstlichen Gewürzen zeigend. Von der Nase her wird das einmal eine Art La Tâche aus St. Emilion. Im Gaumen wird es einer der schönsten Chevals die es je gab. Womit vergleichbar? Ein 90er in einer klarer ausgerichteten, konzentrierteren Form? Ein 98er vom Fett her aber mit noch mehr Finessen? Vom Druck her ein 2005er mit noch etwas mehr im Innern? Wie auch immer, bezahlen muss man wohl von all diesen erwähnten Jahrgängen (fast?) je einen Drittel.
99 James Suckling
Super-spicy, this is an extremely elegant 2009 with enormous concentration and finesse. The complex finish lights up the sky and you wonder how this spectacular ripeness could have been more perfectly expressed. Drink or hold.
98 Wine Spectator
Dense, brooding and richly coated, with a well of steeped black currant, fig paste and roasted plum fruit to draw on while the layers of charcoal, Kenya AA coffee and loam resolve themselves. This displays both breadth and depth, offering a great undercurrent of acidity to match its heft. Should be among the most long-lived wines of the vintage. Best from 2017 through 2035. Tasted twice, with consistent notes. 7,330 cases made. –JM
98 Wine Spectator
Dense, brooding and richly coated, with a well of steeped black currant, fig paste and roasted plum fruit to draw on while the layers of charcoal, Kenya AA coffee and loam resolve themselves. This displays both breadth and depth, offering a great undercurrent of acidity to match its heft. Should be among the most long-lived wines of the vintage. Best from 2017 through 2035. Tasted twice, with consistent notes. 7,330 cases made. –JM
Produttore
Château Cheval Blanc
Annata dopo annata, producendo vini fenomenali, alcuni dei quali sono i più celebri del mondo, il leggendario Château Cheval Blanc è sulla cresta dell'onda. Bernault Arnault e Albert Frère acquistarono la proprietà alla fine degli anni '90 e, senza badare a spese, i due soci puntarono a rendere Cheval Blanc il più grande Château sulla Sponda Destra di Bordeaux. Classificato come proprietà Grand Cru Classé A, Cheval Blanc possiede senza dubbio il maggior numero di vigne di Cabernet Franc di Bordeaux. Al confine della denominazione Pomerol, con oltre la metà dei 39 ettari di terreno impiantati a Cabernet Franc, la tenuta è composta da quarantacinque lotti separati e sparsi in tutta la regione. Questi appezzamenti così frammentati e l'alta percentuale di Cabernet Franc determinano la grande complessità del vino. Un Cheval Blanc in stile classico può essere descritto dagli aromi di frutti neri e spezie ricchi, concentrati e intensamente complessi. Almeno dieci anni d’invecchiamento sveleranno al meglio la struttura serica del Grand Vin, lo Cheval Blanc. Un vino senza rivali.