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Angélus 2012 75cl

1er Grand Cru Classé A | St. Emilion | Bordeaux | Francia
CHF 594.55
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
Tasted blind as a vintage comparison at the Valandraud vertical, the 2012 Angelus has a forward and generous bouquet of mulberry, boysenberry, orange rind and slithers of tangerine. It is undoubtedly detailed and energetic, a subtle marine scent surfacing with continued aeration. The palate is medium-bodied with rounded and supple tannin, slightly honeyed in texture yet with a keen line of acidity running through it. Impressive body and mass, yet primal, surly and broody. Perhaps only now is it starting to flex its muscles. This is a well crafted and opulent Saint Emilion with a long future ahead and it may warrant a higher score in the future. Those who cellar this for over a decade will see this in full flight. Tasted December 2016.<br/>
94 Wine Spectator
Dark and intense, with vivid tobacco and espresso notes coursing through, while the core of dark fig, black currant and blackberry fruit sits in reserve. Extra charcoal, burnished leather and warm stone notes all add range and texture on the finish, while a bolt of iron keeps everything pinned down. Needs a bit of time to soak up its oak. Best from 2018 through 2030. 9,165 cases made. –JM
Produttore
Château Angélus
A meno di un chilometro dallo splendido campanile di Saint-Émilion, Château Angélus è situato sulla collina esposta a sud del vigneto di 26 ettari. La tenuta è la rappresentazione e il proseguimento di otto generazioni di membri della famiglia Boüard de Laforest. Negli utlimi 10-15 anni è stata considerata una delle tenute più rinomate di Saint-Émilion e, mentre nella Classificazione del 1955 figurava come Grand Cru Classé, nel 1996 questo riconoscimento è diventato ancor più prestigioso, diventando Premier Grand Cru Classé. Per quanto riguarda i vini, i produttori sono stati pionieri nella ricerca di maggiore ricchezza e concentrazione, con note di ribes nero e prugna. Si tratta comunque di vini equilibrati, passati in legno, da gustare ogni giorno.