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Angélus 1990 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Francia
CHF 735.10
Punteggi dei critici
99 Robert Parker
Medium to deep garnet-brick in color, the 1990 Angélus comes barreling out of the glass with big, bold, beautiful aromas of rose oil, cloves, smoked meats and licorice over a core of baked black plums, crème de cassis and raspberry pie plus hints of new leather and tobacco leaf. The palate is a full-on rich, powerful, full-bodied blockbuster, featuring bags of pure red and black fruit preserves layers and an incredible floral undercurrent, supported by plush tannins and lively freshness, finishing with epic length and depth. It's extraordinary to experience right now and yet should easily cellar for another 20+ years.
19 Rene Gabriel
Immer noch sehr dunkle Farbe, nur am Rand aufhellend. Die süssliche, Wärme ausstrahlende Nase beginnt mit Kaffee, Korinthen und letzten Spuren von eher dunklem Barriquetoasting, im Untergrund findet man viel Lakritze und Schwarzteenoten, es ist auch noch etwas Cassis da – nach immerhin 25 Jahren. Im Gaumen samtig, gut balanciert und wie aus einem Guss, im Extrakt merkt man noch gewisse Reserven. Insgesamt ist der Wein aber jetzt wunderbar gereift. Normalerweise bevorzuge ich den 1989er. Diesmal lag dieser 90er er aber auf genau gleicher Augenhöhe.
93 Wine Spectator
Aromatic beauty. Dark ruby-red color. Enticing aromas of cinnamon, raspberry, plum, and cherry. Full-bodied, with wonderfully polished tannins and a long, fruity finish.--1990 Bordeaux retrospective. Drink now. 12,000 cases made
Produttore
Château Angélus
A meno di un chilometro dallo splendido campanile di Saint-Émilion, Château Angélus è situato sulla collina esposta a sud del vigneto di 26 ettari. La tenuta è la rappresentazione e il proseguimento di otto generazioni di membri della famiglia Boüard de Laforest. Negli utlimi 10-15 anni è stata considerata una delle tenute più rinomate di Saint-Émilion e, mentre nella Classificazione del 1955 figurava come Grand Cru Classé, nel 1996 questo riconoscimento è diventato ancor più prestigioso, diventando Premier Grand Cru Classé. Per quanto riguarda i vini, i produttori sono stati pionieri nella ricerca di maggiore ricchezza e concentrazione, con note di ribes nero e prugna. Si tratta comunque di vini equilibrati, passati in legno, da gustare ogni giorno.