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Pintia 2013 75cl

DO | Castilla y León | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
The challenge in Toro is to achieve the elegance usually linked with the name of Vega Sicilia, and with the 2013 Pintia, it's achieved by fine-tuning the harvest date to maintain the freshness of aromas and acidity of the wine. The grapes were picked between September 26th and October 10th and fermented after a cold soak. Malolactic occurred in 70% French barrels, 25% American oak and the remaining 5% in Hungarian barriques. It's a more elegant year for Pintia, as cooler vintages usually help counterbalance the natural power of Toro. It's also a lighter year with good freshness, and this showed a fine thread on the palate and was nicely textured, elegance within the rusticity of the zone. It was bottled in April 2015. 149,449 bottles, 5,558 magnums and some larger formats were produced.
Produttore
Bodegas Pintia
La tenuta più famosa della Ribera del Duero, Vega Sicilia, ha creato nel 1997 una nuova azienda vinicola nel Toro chiamata Pintia. Con l'acquisizione di 100 ettari di vecchie viti di Tinto de Toro, a circa 100 chilometri a valle delle altre sue proprietà, la famiglia Álvarez ha scelto San Román de Hornija come sede di Pintia. Nei primi anni sono state sperimentate diverse tecniche di viticoltura e vinificazione per svelare il vero potenziale del Toro. Alla fine, nel tentativo di preservare l'aspetto selvaggio delle viti del Toro, si decise per uno stile in grado di conservare l'elemento fruttato dell'uva, creando i vini più eleganti della denominazione. Oggi la proprietà, che guida la nuova generazione di vini del Toro, produce un solo vino chiamato, come si conviene, Pintia, un sofisticato Tempranillo in purezza vendemmiato a mano, ricco e intenso.