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Pintia 2011 75cl

DO | Castilla y León | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
Vintages are therefore selling a little faster now and I tasted the 2011 Pintia, which is produced with the local strain of Tempranillo called Tinta de Toro from, head-pruned, mostly ungrafted, old vineyards (40 to 60 years of age) that were harvested quite early and quickly (50 tons of grapes per day!), September 13-18, to preserve the freshness in a very warm, ripe vintage. The wine matured for one year in mostly French oak barrels and is dark and ripe, but surprisingly fresh for a very warm vintage. The early harvesting has paid back and has provided for a wine that shows the character of the place, with that slight rusticity – especially if compared with Alion – true to its birthplace and the vintage, with notes of tree bark and damsons, spicy oak and a faint reductive character when uncorked. It would benefit from decanting in advance, and notes of beef blood emerge with time in the glass. The palate is medium to full-bodied with juicy tannins and a supple texture that fills your mouth, ending with a pleasant bitter note. This is a generous, big, ripe wine getting civilized and more elegant by the year, still a little marked by toasted oak, but developing different notes with time, becoming very meaty and showy. The 2011 will be released in 2015. 190,000 bottles produced. Drink 2015-2019. <br/><br/>
17 Rene Gabriel
Mittleres Granatrot, satte Mitte. Der Wein beginnt mit einem trockenen Ansatz, legt dann aber zu, zart rauchiger Untergrund, schwarze Pfefferkörner, feiner Rosmarinhauch, recht tiefgründig. Im Gaumen fest, griffig und zeigt so Charakter. Ein Food-Toro, den man jung und in den nächsten Jahren geniessen kann. 17/20 trinken – 2023
Produttore
Bodegas Pintia
La tenuta più famosa della Ribera del Duero, Vega Sicilia, ha creato nel 1997 una nuova azienda vinicola nel Toro chiamata Pintia. Con l'acquisizione di 100 ettari di vecchie viti di Tinto de Toro, a circa 100 chilometri a valle delle altre sue proprietà, la famiglia Álvarez ha scelto San Román de Hornija come sede di Pintia. Nei primi anni sono state sperimentate diverse tecniche di viticoltura e vinificazione per svelare il vero potenziale del Toro. Alla fine, nel tentativo di preservare l'aspetto selvaggio delle viti del Toro, si decise per uno stile in grado di conservare l'elemento fruttato dell'uva, creando i vini più eleganti della denominazione. Oggi la proprietà, che guida la nuova generazione di vini del Toro, produce un solo vino chiamato, come si conviene, Pintia, un sofisticato Tempranillo in purezza vendemmiato a mano, ricco e intenso.