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Pintia 2012 75cl

DO | Castilla y León | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
92 Robert Parker
It looks like 2012 closes a trio of very good vintages in Toro. The 2012 Pintia is produced with the local strain of Tempranillo called Tinta de Toro from their 100 hectares of head-pruned, mostly ungrafted (75%), old vineyards (40 to 60 years of age). The destemmed grapes fermented in oak vats, malolactic was in barrique, and the aging was in new 75% French and 25% American oak barrels. The nose is very fruit-driven and fresh; they usually start harvesting around September 15th to keep the freshness. It has some balsamic aromas, red and dark berries, as well as some orange peel characteristics, hints of chocolate, vanilla, smoke and roasted notes; the wine is still very young and in need of some bottle age, but will not be sold until the end of 2016. The palate is full-bodied, structured, largely built, powerful, concentrated, and slightly rustic with abundant tannins and good overall freshness. When tasted, new to the Alión and Vega Sicilia, the rusticity of the wine is obvious and the oak-related, spice and smoke aromas grow as the wine sits in the glass. It should develop and age nicely in bottle, but it feels too young now. 180,000 bottles produced.
91 Wine Spectator
Tobacco, leather and tea flavors frame a core of cherry and dried fig notes in this red, with firm tannins and orange peel acidity showing an austere character, though this has balance and depth. Drink now through 2028.
Produttore
Bodegas Pintia
La tenuta più famosa della Ribera del Duero, Vega Sicilia, ha creato nel 1997 una nuova azienda vinicola nel Toro chiamata Pintia. Con l'acquisizione di 100 ettari di vecchie viti di Tinto de Toro, a circa 100 chilometri a valle delle altre sue proprietà, la famiglia Álvarez ha scelto San Román de Hornija come sede di Pintia. Nei primi anni sono state sperimentate diverse tecniche di viticoltura e vinificazione per svelare il vero potenziale del Toro. Alla fine, nel tentativo di preservare l'aspetto selvaggio delle viti del Toro, si decise per uno stile in grado di conservare l'elemento fruttato dell'uva, creando i vini più eleganti della denominazione. Oggi la proprietà, che guida la nuova generazione di vini del Toro, produce un solo vino chiamato, come si conviene, Pintia, un sofisticato Tempranillo in purezza vendemmiato a mano, ricco e intenso.