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Tignanello 2011 37.50cl

IGT | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
19 Rene Gabriel
Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Intensives, gewinnendes Bouquet, süssliche Edelhölzer, viel schwarze Kirschen und etwas Cassis, homogen und so richtig aus dem Glas springend. Im Gaumen dicht, satt, gebündelt mit einer runden Adstringenz, wieder blau bis schwarzbeerig im langen Finale; Lakritze und Kaffee. Ketzer mögen hier vielleicht die moderne Vinifikation kritisieren. Man kann es aber drehen und wenden wie man will, das ist einfach ein Winner mit einem extrem treuen Fanclub. Er hat das gewisse «Antinori-Etwas». Eine sehr gute Genuss-Investition! 19/20 trinken – 2025
93 Robert Parker
The 2011 Tignanello demonstrates a very ripe and fruit-forward personality with bursting cherry and blackberry folded within sweet spice, moist tobacco and honey-almond paste. Its texture is heavy and dense with sticky spots of sweetness (the alcohol is recorded at 14.5%). With such a fruit-heavy personality, the wine doesn’t reach the soaring heights or brilliant complexity we see in cooler vintages. It should veer toward a greater sense of focus and tightness with more bottle age. Summer heat in 2011, resulting from drying winds that caused spots of heat stress across the Italian peninsula, shows its mark in the grand wines of Italy’s flagship estate. I was especially interested to see how Tignanello and Solaia would perform this year. No doubt, these are standout wines, but there’s no denying the ripe tones packed deep within the flesh of these two vino italiano protagonists. They do not reach the grand heights of recent years.
92 Wine Spectator
A powerful red, with plum, blackberry and black cherry flavors that border on jammy, all kept in check by juicy acidity and firm, dense tannins and leather and earth accents. Finishes long, with a mineral flourish. Best from 2015 through 2023. 8,333 cases imported.
Produttore
Antinori - Tenuta Tignanello
Il Tignanello, per molti il Super-Tuscan originale, fu realizzato per la prima volta nel 1971 e da allora è rimasto un assemblaggio di Cabernet Sauvignon e Sangiovese. La tenuta di 350 ettari si trova sulle pittoresche colline tra la Val di Greve e la Val di Pesa, con 147 ettari di vigneti distribuiti nella denominazione Chianti Classico. Dalla metà del 1800 questa tenuta leggendaria, molto più di altre, ha espresso i valori della famiglia Antinori: mostrare il legame tra tradizione e modernità con vini autentici e caratterizzati dalle loro origini. Oggi la figura di spicco dei vini toscani, Piero Antinori, noto per le sue innovazioni e gli esperimenti nel settore, gestisce il gruppo Marchesi Antinori con le sue tre figlie. Tignanello produce due dei vini più influenti mai creati: il simbolo della famiglia, il Solaia, e il primo Super-Tuscan, il Tignanello. Questi due vini emblematici sono caratterizzati dalla qualità della firma di Antinori, sono intensi e complessi ed esprimono chiaramente la presenza di questo terroir unico.