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Tignanello 2010 150cl

IGT | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
Humming with energy and life from the very moment you put your nose in the glass, Marchesi Antinori’s 2010 Tignanello shows magnificent aromatic layering and an enormous capacity to peel back and reveal itself in beautiful slow motion. This is an articulate wine with a long story to tell about the quality of its profound 2010 fruit. This Tignanello has the elegance of 2004 and the structure of 2007. A brief note on the structure: The mouthfeel here is not broad and big. Instead, it shows a sharp and elegantly streamlined feel with impressive persistency. Compared to 2009, the Sangiovese component is slightly higher with 80% of the noble Tuscan variety followed by 15% Cabernet Sauvignon and 5% Cabernet Franc. Anticipated maturity: 2016-2035. The past 12 months mark one of the most exciting times in the long, long history of Antinori. Marchese Piero Antinori and his daughters inaugurated their monumental winery in Bargino, about 20 minutes from Florence in late 2012 after a series of last-minute preparations and sleepless nights. Winery doors officially opened to the public in 2013. It would be impossible to exaggerate to grandeur of this sprawling, multimillion-dollar underground edifice. Angelo Gaja told me at the opening that Antinori’s new winery is the most revolutionary event in modern Italian wine. I agree. With a museum, restaurant and tasting area, it represents Italy’s most ambitious effort yet to make wine the ultimate destination.
92 Wine Spectator
Marked by new oak, this red reveals cherry, currant, vanilla, smoke and chocolate flavors, backed by a powerful rearguard of tannins. Stays fresh through the lingering finish. Sangiovese, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2016 through 2032. 10,000 cases imported. –BS
Produttore
Antinori - Tenuta Tignanello
Il Tignanello, per molti il Super-Tuscan originale, fu realizzato per la prima volta nel 1971 e da allora è rimasto un assemblaggio di Cabernet Sauvignon e Sangiovese. La tenuta di 350 ettari si trova sulle pittoresche colline tra la Val di Greve e la Val di Pesa, con 147 ettari di vigneti distribuiti nella denominazione Chianti Classico. Dalla metà del 1800 questa tenuta leggendaria, molto più di altre, ha espresso i valori della famiglia Antinori: mostrare il legame tra tradizione e modernità con vini autentici e caratterizzati dalle loro origini. Oggi la figura di spicco dei vini toscani, Piero Antinori, noto per le sue innovazioni e gli esperimenti nel settore, gestisce il gruppo Marchesi Antinori con le sue tre figlie. Tignanello produce due dei vini più influenti mai creati: il simbolo della famiglia, il Solaia, e il primo Super-Tuscan, il Tignanello. Questi due vini emblematici sono caratterizzati dalla qualità della firma di Antinori, sono intensi e complessi ed esprimono chiaramente la presenza di questo terroir unico.