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Punteggi dei critici
96 Robert Parker
Of the wines in this flight, the 2001 Bolgheri Guado al Tasso gave the most immediate pleasure. This wine is seductive, supple and soft thanks to its dark cherry, ripe fruit, exotic spice, cassis, grilled herb, crushed mineral and sweet chewing tobacco. The blend is mostly Cabernet Sauvignon (with smaller parts Merlot and Syrah). It shows integrity, conservation and purity. In fact, this edition of Guado al Tasso tastes a bit younger than it really is. There's nothing to not like here. The quality of fruit is forceful but pristine, and the mouthfeel is nicely layered and long in length. In the greater scheme of things, Antinori's landmark wine is slightly less complex than some of the great wines also presented at this Masterclass--but that gap is minimal. This is an impressive wine and if you have bottles in your cellar, you can count on it to award great pleasure and overall satisfaction.
93 Wine Spectator
Silky and refined, with blackberry, tobacco and mineral aromas and flavors. Full-bodied, with a solid core of tannins and a refined finish. Reserved and structured. Best after 2007. 11,600 cases made.
Produttore
Antinori - Tenuta Guado al Tasso
Situato sulla costa incontaminata della Toscana, ricca di biodiversità, Guado al Tasso è una delle stelle della DOC Bolgheri. Estendendosi per quattro chilometri lungo il Mar Tirreno, la tenuta si trova in Maremma, un'ora a sud della famosa città di Pisa. Questa è solo una delle tante tenute toscane prestigiose di proprietà dell'illustre famiglia Antinori, ma è anche la loro residenza estiva privata. Con oltre 600 ettari di terreno, la proprietà è suddivisa in vigneti e il contrasto unico tra spiagge e boschi mostra la fauna e la flora autoctone. La tenuta produce due bianchi meravigliosi, un rosé e vari rossi eccezionali. Per i rossi, Guado al Tasso si rifà a uno stile decisamente bordolese, usando barrique leggermente più grandi e meno rovere nuovo. Il simbolo di questa tenuta, il Guado al Tasso, esprime le caratteristiche potenti della Maremma superiore equilibrate dall'eleganza e dalla finezza complessive. Il secondo vino, Il Bruciato, condivide la stessa filosofia di eccellenza, proponendosi come un vino avvicinabile e leggermente speziato, con un finale fruttato lungo e piacevole.