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Cervaro della Sala 2016 75cl

IGT | Umbria | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
The 2016 Cervaro della Sala ushers forth with grace, beauty and finesse. The mouthfeel is thinner and more streamlined, but this is in large part intentional. I have written about this in the past: This celebrated Italian white has experienced a restyling effort to lighten and brighten it up. Harvest is executed a bit earlier in order to limit alcohol. The percentage of Grechetto was reduced to make more room for the freshness and natural acidity that comes from the increased Chardonnay component. Lastly, skin maceration times were tweaked and reduced from about eight hours in past vintages to four to six hours (at cooler temperatures) in this vintage. All of these changes work to reverse the textural heaviness and fruit maturity that, to many, feels out of date in today's wine market. The results are clear. This is a pristine and elegant interpretation with crisp notes of peach and tropical fruit followed by sharp mineral definition. Those salty flavors come from the Grechetto. The wine ferments and stays in oak for five months. This is a classic vintage that has produced a profoundly vertical and focused wine. I'm told that great efforts have been made to recreate this magic formula in 2017, despite the fact that vintage is much hotter and drier. For now, we have this beautiful wine to drink.
Produttore
Antinori - Castello della Sala
A poca distanza dalla città storica di Orvieto, Castello della Sala domina il panorama dell'unica tenuta completamente umbra di Antinori. Composta da 500 ettari, la famiglia Antinori utilizza 140 ettari di questa bella proprietà per la produzione di Chardonnay, oltre a diverse altre varietà a bacca bianca autoctone e aromatiche, il Procanico e il Grechetto, nonché una quantità limitata di varietà non tradizionali. Costruita nel 1350, l'artistica fortezza medievale si erge al centro di antichi borghi etruschi sulla collina tra il fiume Paglia e il monte Nibbio. Il dinamismo tra vecchio e nuovo, sempre presente in ciascuna delle produzioni Antinori, emerge anche qui. L'integrazione di pratiche tradizionali e moderne nei vigneti e in cantina ha permesso di produrre cinque bianchi di prim'ordine e un Pinot Nero puro e longevo. I vini più celebri sono il Cervaro della Sala - un assemblaggio giallo intenso e fresco di Chardonnay e Grechetto - e il secondo vino, il Bramito del Cervo, uno Chardonnay in purezza.