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Sori Tildin 1989 75cl

DOC | Langhe | Piemonte | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
The 1989 Sori Tilden is a monument to the Nebbiolo grape, as well as to Barbaresco. Not surprisingly, it is the most backward, tannic, muscular, and masculine of the Gaja Barbarescos. With tons of tannin, and a broad, rich, fleshy, expansive personality, it is the least flattering. Do not touch a bottle for at least 6-7 years. It should last until 2020. Admirers of great wine will no doubt be debating the merits of Gaja's 1989s and 1990s for the next two or three decades. Both are spectacular vintages. When I tasted them side by side in March, the 1990s possessed a slight edge in terms of concentration and power. That does not mean they will ultimately turn out better, but they are fabulously impressive wines of unprecedented complexity, stature, and richness. The Barbarescos are among the glories of this estate (Angelo Gaja is Italy's most influential wine producer), and the 1989s and 1990s promise to be the best produced since 1985 and 1982. Choosing between these two sensational vintages will not be easy. For all his success, the admirable Angelo Gaja remains fanatically committed to excellence, and because of that he is Piedmont's reference point, as well as an inspiration to many of the young growers just beginning to estate bottle their wines.
96 Wine Spectator
Ripe and succulent, so plush it is almost sweet, offering bright, lively plum, black cherry and raspberry flavors shaded with toast, sweet vanilla and spice overtones, an absolutely gorgeous wine that remains elegant and supple despite its muscular core. 890 cases made. ?
Producteur
Gaja
Le Barbaresco ne serait pas ce qu’il est aujourd’hui sans l’emblématique Gaja et sa renommée. Ce domaine vénérable a non seulement attiré l’attention du monde entier sur le Barbaresco, mais il a également démontré le potentiel qualitatif de cépages autres que le nebbiolo, notamment des variétés exogènes. C’est en 1859, que Giovanni Gaja a décidé de fonder une cave afin d’assurer l’approvisionnement de son restaurant en vins aptes à se marier avec ses plats. Aujourd’hui, la société est dirigée par les 4ème et 5ème générations, Angelo Gaja et ses enfants. En 150 ans, le domaine s’est métamorphosé et les vins tranchent avec le style régional, non seulement en raison de leur niveau qualitatif mais également pour leur caractère unique. Les sélections parcellaires sont assemblées à partir de nebbiolo et barbera, comme tous les vins régionaux avant l’entrée en scène de la dénomination DOCG. Celle-ci, introduite en 1966, rend obligatoire l’élaboration de vins issus à 100% de nebbiolo. D’où la décision d’Angelo de déclasser une grande partie de ses sélections parcellaires pour commercialiser ses vins sous la dénomination Langhe Nebbiolo DOC, cela afin d’affiner le style particulier qu’il recherchait. A présent, Gaja propose au total 12 vins du Piémont, de même que 7 vins toscans de Montalcino et Bolgheri.