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Évaluations et Scores
100 Robert Parker
One of the all-time great La Moulines, this still youthful and unevolved wine does not have the tannic ferocity of the 1988, or the sheer force and intensity of the 1978, 1976, and 1969, but it represents the epitome of this single-vineyard wine. Everything fits perfectly in this full-bodied, black/purple-colored wine that reveals no garnet or amber at the edge of its color. The nose offers up a formidable array of overripe black raspberries and cherries intertwined with scents of cedar, chocolate, olives, and toast. Extremely full-bodied, with an unctuosity and opulence that must be tasted to be believed, this velvety-textured wine's finish lasts for over a minute. It is one of the most concentrated but profoundly endowed and well-balanced wines I have ever tasted. Like so many of the wines Guigal has produced from this vineyard, no matter how hard one tries to articulate its glories, words are simply inadequate. The 1985 is just beginning to achieve full maturity, where it should remain for another 15 + years. Anticipated maturity: now-2012. Last tasted 8/96.
97 Wine Spectator
Vivid, concentrated and complete, this gorgeous wine is rich with kirsch, floral, vanilla and raspberry flavors that go on forever. Lovely now, but better after 2000.--Guigal Cte-Rtie vertical. TM
Producteur
Domaine Guigal
Trois générations de la famille Guigal ont cultivé ces terres en Côte-Rôtie, vieilles de 24 siècles. Producteur vedette de la partie septentrionale du Rhône, le Domaine Guigal doit sa création en 1946 sur la commune d’Ampuis à Etienne Guigal. Son fils Marcel a repris les rênes de la maison en 1961, agrandissant les vignobles familiaux par la suite, et contribuant à rehausser la réputation de l’entreprise. En 2006, il a été nommé « Homme de l’Année » par le magazine Decanter. Aujourd’hui, son fils Philippe assume le rôle d’œnologue au sein du domaine. La marque E. Guigal englobe un éventail assez étendu de vins rhodaniens car, hormis son statut de premier producteur de Côte-Rôtie, la maison intervient aussi en tant que maison de négoce, achetant des raisins pour élaborer certaines de ses cuvées. Ses trois sélections parcellaires de Côte-Rôtie, La Landonne, La Mouline et La Turque, modèles de qualité constante en rouge, jouissent d’une aura internationale. E. Guigal propose aussi toute une panoplie d’autres références, dont l’Hermitage, dense et concentré, le St. Joseph, tout en finesse, et les illustres Condrieu, pour ne citer qu’eux.