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Bonnes Mares 2006 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
95 Wine Spectator
A touch of a vegetal element to the sweet cherry and woodsy spice flavors and a sinewy texture mark this red. It seems closed down now, with the structure dominating, but there's a smoldering intensity and energy that powers the long aftertaste. Offers both elegance and depth. Be patient. Best from 2014 through 2028. 110 cases imported. –BS
94 Robert Parker
Pungent incense, and herbal concentrates; ginger and cinnamon; kirsch and framboise distillates, along with their dark flesh-and-juice fresh counterparts, all practically assault the nose from Roumier's 2006 Bonnes Mares. This saturates the palate with sweet ripeness and liqueur-like textural richness, while cherry pit, black pepper, and peat offer counterpoint. A savory carnal undertone adds another intriguing dimension. The concentration and resonance of spices, herbs and fruit in the finish is superb. Here is a Bonnes Mares much more complex and dynamic at this youthful stage than the majority. In fact, I can't see that it would be a crime to drink some young, although it should age well for at least a dozen years. <br/><br/>
93 Vinous
Medium red. Knockout nose combines pungent raspberry, peony and minerals. Enters the mouth silky, then explodes on the back half with raspberry, minerals, black pepper and spices. Classic chewy Bonnes-Mares with outstanding clarity of flavor, powerful tannic spine and impressive length. This is tough going today but should be superb in about ten years-and, like the Amoureuses, it may eventually merit an even higher rating.
Producteur
Domaine Roumier
Référence incontournable de Chambolle-Musigny, le Domaine Georges Roumier a été fondé à l’initiative de Georges Roumier en 1924. C’est Georges qui a initié la mise en bouteille à la propriété en 1945, une tradition perpétuée par son fils Jean-Marie, et dès 1982 par le fils de ce dernier, Christophe. Lequel est actuellement à la barre. La plupart des vignes sont en fermage, louées auprès de membres de la famille, tandis que les Ruchottes-Chambertin sont en métayage. Le domaine compte dans son portefeuille, certaines des meilleures appellations bourguignonnes, dont les grands crus de Chambolle - Bonnes-Mares et Musigny - ainsi que deux des meilleurs premiers crus de Chambolle : Les Cras et les Amoureuses. Les vins sont vinifiés en cuves de bois avec maîtrise de température pour mieux respecter la fraîcheur du fruit. Au fil des années, Christophe s’est fixé comme objectif d’optimiser la précision dans ses vins et il y est parvenu, car ils figurent parmi les plus raffinés, polis et sculptés de la région.