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Bonnes Mares 2007 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
97 Robert Parker
One of the wines of the vintage, the 2007 Bonnes-Mares Grand Cru has shut down considerably in the last few years, and it's clear that this is one of the few 2007 red Burgundies truly built from the long haul. The wine unfurls in the glass with a youthfully reserved bouquet of red and black cherries, peony, orange zest and woodsmoke that's far less extroverted and explosive than it was only four years ago. On the palate, it's full-bodied, deep and concentrated, with a tight-knit core, fine-grained structuring tannins and a long, stony finish. At this stage, the 2006 rendition is much more approachable, and I'd advise readers who own the 2007 to forget it for the better part of a decade.
94 Wine Spectator
Gorgeous aromas and flavors of red currant, raspberry, black cherry, licorice and mineral highlight this complex, powerful and stylish red. This keeps pulsing on the palate, ending in a long, fruit-, spice- and mineral-tinged aftertaste. Best from 2013 through 2025. 88 cases imported. — BS
92 Vinous
The 2007 Bonnes-Mares Grand Cru is a vintage that I have not encountered before. It has a slightly herbaceous bouquet, the red fruit tinged with scents of black truffle, damp loam and woodland. These aromatics are understated and elegant for a Bonnes-Mares, perhaps not as complex as other vintages, yet you are charmed by its openness. The palate is marked by a fine bead of acidity, not terribly complex however it would be mean to ignore the elegance and charm of this Bonnes-Mares that, to quote Christophe Roumier himself “...was never supposed to age”. Tasted at the Roumier vertical in London.
Producteur
Domaine Roumier
Référence incontournable de Chambolle-Musigny, le Domaine Georges Roumier a été fondé à l’initiative de Georges Roumier en 1924. C’est Georges qui a initié la mise en bouteille à la propriété en 1945, une tradition perpétuée par son fils Jean-Marie, et dès 1982 par le fils de ce dernier, Christophe. Lequel est actuellement à la barre. La plupart des vignes sont en fermage, louées auprès de membres de la famille, tandis que les Ruchottes-Chambertin sont en métayage. Le domaine compte dans son portefeuille, certaines des meilleures appellations bourguignonnes, dont les grands crus de Chambolle - Bonnes-Mares et Musigny - ainsi que deux des meilleurs premiers crus de Chambolle : Les Cras et les Amoureuses. Les vins sont vinifiés en cuves de bois avec maîtrise de température pour mieux respecter la fraîcheur du fruit. Au fil des années, Christophe s’est fixé comme objectif d’optimiser la précision dans ses vins et il y est parvenu, car ils figurent parmi les plus raffinés, polis et sculptés de la région.