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Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta 2018 75cl

Amarone della Valpolicella | Region de la Vénétie | Italie
CHF 258.35
Évaluations et Scores
96 Wine Spectator
Fragrant and enticing, exuding ripe fruit, incense and India ink aromas. This is tightly meshed and focused, with a muscular core of tannins enmeshed in flavors of pureed mulberry and boysenberry fruit, violet, herbed black olive and fig paste. This shows real depth of flavor and length but also bright freshness and animation. Spice, graphite and tar-tinged mineral notes lace the long finish. Corvina, Rondinella, Oseleta and Croatina. Drink now through 2043. 1,350 cases made, 400 cases imported.
94 Robert Parker
The Dal Forno Romano 2018 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta shows similar intensity and complexity compared to the 2019 vintage, but these remain two very different wines at the end of the day. The 2018 vintage shows extra fruit ripeness and even some jammy flavors with cherry confit and blackberry coulis. The tannins also appear softer (comparatively, although we are still talking about a Dal Forno Amarone—probably the wine with the biggest tannins I taste from Italy). That velvety structural texture gives this wine a more accessible approach, although the wine's ideal drinking window remains a far way off. The 2018 delivers pretty floral aromas of rose or dried lavender that seem specific to this vintage with a hot summer and cooler harvest conditions. This wine will be released in 2025.
Producteur
Dal Forno Romano
Cave réputée pour ses célèbres Amarone della Valpolicella, Dal Forno Romano est également à l’origine de deux autres vins élaborés dans le même esprit d’excellence à partir de ses propres vignobles : la Valpolicella Superiore et la Vigna Seré. Même si ce terroir de premier plan est passé entre les mains de quatre générations de la famille Dal Forno, la cave elle-même n’a été fondée qu’en 1983. Romano Dal Forno, créateur de l’un des plus grands vins italiens, est né et a grandi au milieu des vignes familiales. Animé d’une passion pour le vin, il lui dédie l’œuvre de sa vie, développant des techniques viticoles et œnologiques uniques. Niché dans la vallée d’Illasi, à l’est de Vérone, Dal Forno Romano privilégie un équilibre parfait entre tradition et technologie. Les cuvées qui en découlent se caractérisent par une concentration exceptionnelle et une abondance d’arômes et de saveurs intenses. Vouant un culte à la qualité et à des exigences rigoureuses, Romano Dal Forno a érigé Dal Forno au premier rang des vignerons de Valpolicella les plus adulés, voire vénérés.