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Nelin 2015 75cl

DOCa | Catalogne | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
95 Par Robert Parker
The one white here, the 2015 Nelin has a base of Garnacha Blanca and Macabeo (the grape that in Rioja is called Viura) from vines ranging between five and 20 years of age. This underwent a 10- to 15-day cold soak followed by a slow fermentation, which can last from five to 15 months! In fact, this is a vintage that took a full 15 months to ferment. It matured in 1,200-liter oak vats for 12 months followed by six months in stainless steel. The extremely long fermentation resulted in a closed, austere wine that should develop very slowly, as it was in a reductive phase for a very long time. This is a very austere and serious white that is more about soil than fruit. There are subtle aromas of dried flowers, chamomile and wet stones, and the palate is round, complete and has integrated acidity and supple flavors with a mineral, austere finish. They believe this wine is better two years after bottling and that it develops for a long time in bottle. There is no Viognier in this vintage, and they are slowly removing foreign varieties. 7,500 bottles were filled in June 2016. This is one of the best whites from Priorat.
Producteur
Clos Mogador
Au cœur de la région vinicole du Priorat, sur les collines sauvages au dessus de Tarragone et non loin de la côte nord-est de l’Espagne, le Clos Mogador a été conçu dans les années 1980 par René Barbier. Formé en Bourgogne puis à l’Université de Bordeaux, ce dernier a également fait des stages dans plusieurs domaines et châteaux en France, dont le Château Pétrus. Les vignobles du Clos Mogador s’étalent sur des coteaux en terrasses à proximité du village de Gratallops, où ils profitent d’un terroir de schiste exceptionnel. S’appuyant à la fois sur ses connaissances et sur des techniques de vinification modernes, René Barbier fait preuve d’un grand sens du détail. Dans le vignoble, il favorise la biodiversité en plantant des arbres fruitiers, des amandiers et des oliviers, de même que des fleurs. Considéré comme un excentrique, il persiste et signe, en se distinguant toujours plus des producteurs locaux, notamment à travers son encépagement, son recours à un pressoir vertical centenaire récupéré dans une vieille cave, de même que l’utilisation de cuves en bois ou en béton, qu’il préfère à l’inox. La vinification a lieu dans des cuves en bois ouvertes et ses vins sont non filtrés. En découlent des vins superbes, et le Clos Mogador suscite un véritable culte international.