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95 Wine Spectator
Wonderful clean berry fruit with currant, light mint and mineral following through to a full, firm palate with long, silky tannins and a mineral, berry and spice aftertaste. Lovely wine. Firm. This is squeaky clean and beautiful. Enjoyable now but better to wait a few years still.--Non-blind Ch?teau Montrose vertical. Best after 2007. ?JS
95 Wine Spectator
Wonderful clean berry fruit with currant, light mint and mineral following through to a full, firm palate with long, silky tannins and a mineral, berry and spice aftertaste. Lovely wine. Firm. This is squeaky clean and beautiful. Enjoyable now but better to wait a few years still.--Non-blind Ch?teau Montrose vertical. Best after 2007. ?JS
92 Robert Parker
Tasted at the château, the 1986 Montrose is a wine that I had not tasted for many years and up until now, I was concerned about whether there was sufficient fruit to balance its sturdy, obdurate tannins. A blend of 67% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot and 6% Cabernet Franc picked between 30 September and 16 October, it has a similar core to the 1986 Cos d'Estournel, albeit with a slight wider bricked rim. The nose is pleasant and quite floral, not as rich or as opulent as the Cos d'Estournel, quite refined with cedar and undergrowth aromas, then pencil lead that becomes more dominant with aeration. The palate is medium-bodied with grippy tannin, a fresh line of acidity, a little more leather coming through towards the finish with commendable weight and focus, if not quite the exuberance of the best 1986s. It is drinking perfectly now. Though a long way behind the 1989 and 1990 Montrose, this conservative Saint Estephe will continue to give 15-20 years more pleasure. Tasted July 2016.<br/>
92 Robert Parker
Tasted at the château, the 1986 Montrose is a wine that I had not tasted for many years and up until now, I was concerned about whether there was sufficient fruit to balance its sturdy, obdurate tannins. A blend of 67% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot and 6% Cabernet Franc picked between 30 September and 16 October, it has a similar core to the 1986 Cos d'Estournel, albeit with a slight wider bricked rim. The nose is pleasant and quite floral, not as rich or as opulent as the Cos d'Estournel, quite refined with cedar and undergrowth aromas, then pencil lead that becomes more dominant with aeration. The palate is medium-bodied with grippy tannin, a fresh line of acidity, a little more leather coming through towards the finish with commendable weight and focus, if not quite the exuberance of the best 1986s. It is drinking perfectly now. Though a long way behind the 1989 and 1990 Montrose, this conservative Saint Estephe will continue to give 15-20 years more pleasure. Tasted July 2016.<br/>
13 Rene Gabriel
87: Bei der Fassprobe legte ich den Tarif bei mageren 15/20 Punkten fest. Hart und kernig. Etwa zehn Jahre später hatte ich das Gefühl, es könnte etwas aus ihm werden, störte mich aber an den dumpfen Kellertönen. Manchmal war er weniger stinkig, dann wieder im unappetitlichen Bereich. 99: Aufhellendes, sattes Granat, wenig Reifetöne. Dumpfe, unsaubere Nase, fassig. Wir diskutierten, ob der Wein Korken hat. Aufgrund meiner Erfahrungen mit der Montrose-Phase dieser Dekade ist aber anzunehmen, dass er unsauber bleiben wird, weil einfach zu viele, alte, ausgelaugte Fässer im Spiel waren: Mittlerer, sehniger Körper, der im Verhältnis dazu zu viele rohe Gerbstoffe aufweist. Nicht kaufen! Oder, falls man Besitzer ist; verkaufen! (14/20). 11: Dunkles Weinrot. Zapfiger Beginn, grüner Cabernet und muffige, alte Fässer. Im Gaumen völlig kontaminiert, die Substanz wäre gut, ja fast genial, hier wurde aber leider völlig unsauber gearbeitet, wie auch schon frühere Eindrücke bewiesen. trinken
13 Rene Gabriel
87: Bei der Fassprobe legte ich den Tarif bei mageren 15/20 Punkten fest. Hart und kernig. Etwa zehn Jahre später hatte ich das Gefühl, es könnte etwas aus ihm werden, störte mich aber an den dumpfen Kellertönen. Manchmal war er weniger stinkig, dann wieder im unappetitlichen Bereich. 99: Aufhellendes, sattes Granat, wenig Reifetöne. Dumpfe, unsaubere Nase, fassig. Wir diskutierten, ob der Wein Korken hat. Aufgrund meiner Erfahrungen mit der Montrose-Phase dieser Dekade ist aber anzunehmen, dass er unsauber bleiben wird, weil einfach zu viele, alte, ausgelaugte Fässer im Spiel waren: Mittlerer, sehniger Körper, der im Verhältnis dazu zu viele rohe Gerbstoffe aufweist. Nicht kaufen! Oder, falls man Besitzer ist; verkaufen! (14/20). 11: Dunkles Weinrot. Zapfiger Beginn, grüner Cabernet und muffige, alte Fässer. Im Gaumen völlig kontaminiert, die Substanz wäre gut, ja fast genial, hier wurde aber leider völlig unsauber gearbeitet, wie auch schon frühere Eindrücke bewiesen. trinken
Producteur
Château Montrose
Bon an, mal an, le Château Montrose, propriété de 95 hectares, propose des vins de Bordeaux exceptionnels classés Deuxième Grand Cru dans la hiérarchie de Saint-Estèphe. Situé juste au nord de Pauillac, Montrose bénéficie d’un terroir idéal, composé de graves bien drainantes, et longeant l’estuaire de la Gironde sur plus d’un kilomètre. Le microclimat, propre à Montrose, permet d’atténuer les températures, protégeant ainsi les vignes contre les gels dévastateurs et les canicules, tout aussi redoutables. Les vignobles forment une mosaïque couvrant les terroirs les plus propices au monde pour la viticulture. Depuis 2006, ils appartiennent à Martin et Olivier Bouygues. En 2012, ces derniers ont fait appel à Henri Berland, ancien directeur général de Mouton Rothschild, pour assumer le rôle de régisseur. Ce grandiose château de Saint-Estèphe façonne trois vins, tous immenses, puissants, denses et aptes au vieillissement. Au sommet, Montrose est un rouge charnu monumental, d’une séduction absolue.