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Margaux 2011 150cl

1er Grand Cru Classé | Margaux | Bordeaux | France
CHF 994.50
Évaluations et Scores
19 Rene Gabriel
Seit 1991 die kleinste Ernste. Damals war es der Frost der die Ernte reduzierte. Dieses Jahr war es die extreme Trockenheit. Nur 29 hl/ha. 86 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot, 2 % Petit Verdot, 2 % Cabernet Franc. Dunkle Rosen, dunkle Hölzer, Unterholz, Trüffel, schwarze Pflaumen, alles bewegt sich irgendwie im Untergrund, die Nase ist nicht so süss wie sonst jeweils bei den Primeurproben, man muss dem Wein also entgegnen, nicht nur begegnen. Samtiger Gaumen, trotz der Weichheit spürt man die Intensität und den Reichtum der Tanninen (hat mehr Gerbstoffe wie 2009 und 2010!), mehr fleischig als stoffig, geniale Fruchtnote im Extrakt, gehackte Preiselbeeren und Waldfrüchte, langes Finale. Ist noch in einem zurückhaltenden Stadium jetzt während der Primeurprobe und wird lange dauern bis er sich so richtig zeigen kann. Ein ziemlich - durch Säure und Tannine - grosser, langlebiger Château Margaux den man mit praktisch keinem anderen, eben so grossen Jahrgang vergleichen kann.
94 Wine Spectator
This has a restrained core of steeped plum, blackberry and anise, studded with tobacco and roasted cedar notes. The structure is silky but persistent, with an almost-succulent feel through the finish, while warm bergamot, singed cedar, vanilla and sanguine hints define the finish. Discreet today, but shows the balance and precision to unfold slowly with cellaring. Best from 2017 through 2030. –JM
93 Robert Parker
The renowned Chateau Margaux’s 2011 boasts a dark ruby/plum color as well as a fragrant perfume of spring flowers, sweet, supple, well-integrated tannins, medium body, and the elegance and nobility expected from a great first-growth. Although it is not as powerful or concentrated as the 2009 or 2010 (no 2011s are), it possesses finesse, elegance, purity and suppleness. The wine is surprisingly approachable already yet should keep for 15-20 years.<br/><br/>
93 Vinous
The 2011 Château Margaux has a more open-knit bouquet with brambly red fruit than its peers with notes of sage, leather and tobacco, perhaps a little more animally than its peers? The palate is medium-bodied with chewy tannins on the entry, plenty of tobacco-stained black fruit, pencil box and white pepper, fanning out with confidence on the finish that has just a little dryness. Tasted blind at the annual 10-Year-On tasting. -- Neal Martin
Producteur
Château Margaux

Indiscutablement, Château Margaux constitue la propriété la plus éblouissante des châteaux médocains, et sa façade grandiose couplée à son allée spectaculaire bordée d’arbres, en dit long sur sa réputation, déjà impressionnante. Erigée au début du 19ème siècle, la bâtisse se dresse toujours aussi fièrement, symbole des vignerons qui y ont œuvré durant des siècles. André Mentzelopoulos, né en Grèce, a acquis le domaine en 1949 et depuis les années 1980, c’est sa fille Corinne qui perpétue ses traditions bien ancrées. En 1983, le charmant Paul Pontallier, aujourd’hui disparu, a rejoint l’équipe, en tant que directeur technique alors qu’il n’avait que 27 ans. Ce château traditionnel, dirigé par une équipe jeune mais talentueuse, s’est métamorphosé pour se hisser parmi les meilleurs vins de Bordeaux. S’épanouissant sur 262 hectares, le domaine propose sa cuvée phare, son Grand Vin à base de cabernet-sauvignon, le Château Margaux, mais aussi un remarquable second vin, le Pavillon Rouge du Château Margaux et un 100% sauvignon blanc, unique en son genre à Margaux, le Pavillon Blanc du Château Margaux.