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Certan de May 1982 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
CHF 421.60
Évaluations et Scores
98 Par Robert Parker
93 Par Wine Spectator
The Philadelphia tasting was the finest showing yet for this wine, which has been forbiddingly tannic, backward, and broodingly difficult to assess for much of its life. In the blind tasting, I thought it was Lafleur, and came close to giving it a perfect rating. Although still youthful, it has turned the corner and is emerging from its closed state. A murky, dense, opaque garnet color is followed by spectacular aromatics of roasted herbs, smoked meats, cedar, prunes, black cherries, and black currants. Rich, powerful, and full-bodied, with a thick, unctuous texture, considerable fat and glycerin, and dazzling concentration, Certan de May has not produced a wine of such intensity, thickness, and aging potential since their 1949, 1948, 1947, and 1945. It is accessible, but do not mistake that for maturity. This 1982 demands another 5-6 years of cellaring; it should age easily for 30+ years. It is a modern day classic, and unquestionably the finest Certan de May I have ever tasted.
Producteur
Château Certan de May
Jouxtant le célèbre Vieux Château Certan, Certan de May faisait autrefois partie de son voisin plus célèbre, avant d’en être séparé en 1858. Son nom complet est Certan de May de Certan. Noble clan d'origine écossaise, la famille May était installée de longue date dans la région. A la disparition de cette dernière en 1925, la propriété fut rachetée par André Badar, le père de son propriétaire actuel. Même au regard des critères de Pomerol, le domaine est un petit poucet avec ses 5 hectares de merlot (70%), cabernet franc (25%) et cabernet-sauvignon (5%). Tout en restant propriétaire du château depuis la crise de 1929, la famille Barrau-Badard en a confié la gestion à la société JP Moueix, chargée de la viticulture, la vinification et la distribution. Sa renommée plus faible que celle de ses illustres voisins se reflète dans ses tarifs, qui peuvent être plus intéressants.