Close
Rechercher
Filters
Évaluations et Scores
98 James Suckling
Superb aromas of crushed berries, violets and sandalwood with hints of cedar and roses. Full body, very fine tannins and savory, delicious fruit. Vibrant acidity combines beautifully with the fruit and structure. Harmonious and attractive. Fine-toned. Try after 2024.
96 Robert Parker
The 2016 Calon-Ségur is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 18% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot aged in 100% new French oak for 20 months. Deep garnet-purple colored, it is a little closed to begin, slowly revealing warm red and black currants, kirsch and plum preserves with wafts of fragrant earth, violets, chocolate box and wood smoke. Medium to full-bodied, elegantly expressed and finely crafted, it has a wonderfully fine-grained texture and bold freshness supporting the densely packed black fruits, finishing long and mineral-laced.
96 Wine Spectator
This sports a big, juicy core of delicious dark plum, blackberry and black cherry compote flavors streaked with violet, bay and tobacco notes that add energy. Loam and charcoal accents add the bass line on the finish, where the fruit really kicks into second gear. A no-brainer for the cellar. Best from 2025 through 2040. 6,667 cases made. — JM
96 Robert Parker
The 2016 Calon-Ségur is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 18% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot aged in 100% new French oak for 20 months. Deep garnet-purple colored, it is a little closed to begin, slowly revealing warm red and black currants, kirsch and plum preserves with wafts of fragrant earth, violets, chocolate box and wood smoke. Medium to full-bodied, elegantly expressed and finely crafted, it has a wonderfully fine-grained texture and bold freshness supporting the densely packed black fruits, finishing long and mineral-laced.
96 Wine Spectator
This sports a big, juicy core of delicious dark plum, blackberry and black cherry compote flavors streaked with violet, bay and tobacco notes that add energy. Loam and charcoal accents add the bass line on the finish, where the fruit really kicks into second gear. A no-brainer for the cellar. Best from 2025 through 2040. 6,667 cases made. — JM
Producteur
Château Calon Ségur
A l’instar de bon nombre de domaines bordelais, le Château Calon Ségur à Saint-Estèphe a fait des bonds en avant sur le plan qualitatif à la fin des années 1990. Une attention accrue aux détails pendant le processus de vinification s’est soldée par l’émergence de vins plus opulents et harmonieux, les rendant ainsi dignes de leur rang de Troisième Grand Cru Classé selon le fameux classement de 1855. Bien historique de la famille Calon dès 1147, le domaine est tombé plusieurs générations plus tard dans l’escarcelle de Nicolas-Alexandre Marquis de Ségur, également propriétaire à l’époque des célèbres châteaux bordelais Latour et Lafite. D’après la légende, le Marquis se plaisait à dire « Je fais mon vin à Lafite et Latour, mais mon cœur est à Calon », d’où la célèbre étiquette en forme de cœur sur chacun des flacons actuels du château. En 2012, les anciens propriétaires, la famille Gasqueton, a cédé la propriété à Suravenir, grande compagnie française d’assurances, mettant ainsi fin à plus d’un siècle de présence familiale. Son statut de référence incontournable de l’appellation bordelaise, sinon du monde, est un secret de polichinelle. Le vignoble de 55 hectares accueille cabernet-sauvignon, merlot, cabernet franc et autre petit verdot. Il est à l’origine de ses plus grands vins, le Calon Ségur, quintessence du terroir, ainsi que le second vin tout en velours, Le Marquis de Calon Ségur. Le changement de propriétaire ouvre un nouveau chapitre dans son histoire. La restructuration du vignoble et la construction d’un nouveau cuvier et chai de vieillissement devraient permettre à Calon Ségur de mieux révéler les secrets de son terroir unique.